Kategorijas

Recepšu kolekcijas

Konditoreja un maize Helovīna tradicionālā maize – Barmbrack

Helovīna tradicionālā maize – Barmbrack

FOTO: Nataša Rogova

Kolekcijas: Fotoreceptes
* Barmbrack ir saldā rauga maize ar rozīnēm, ko parasti pasniedz pie tējas. Šo maizi parasti cep saldāku kā ikdienas maizi, bet ne tik saldu kā kēkss.
* Barmbrack maize Īrijā ir viena no galvenajām sastāvdaļām Helovīna svētkos.
Pirms cepšanas mīklā iemaisīja zirni, gredzenu, kādu koka gabaliņu, auduma gabaliņu, naudu un svētku laikā kādam no ēdājiem kaut kas trāpījās. Katrai lietai bija sava nozīme:
Zirnis - nav gaidāmas kāzas tuvākajā laikā.
Koka gabals - nelaime ģimenes dzīvē.
Auduma gabals - nabadzība.
Nauda - bagātība.
Bet gredzens - drīzas kāzas.
Ņemot vērā šīs tradīcijas, mūsu laikos šo maizi pārdod jau ar plastmasas gredzentiņiem iekšā.
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Sastāvdaļas

  • 100 ml piena
  • 10 g svaiga rauga
  • 1 apelsīns
  • 25 g sviesta
  • 1 maza ola
  • 300 g miltu
  • 3 ēd. k. cukura
  • 70 g tumšās rozīnes
  • 1/4 tējk. kardamona
  • 1 tējk. kanēļa
  • Glazūra:
  • Pūdercukurs
  • Apelsīna sula
  • Drupačas (1:1:1):
  • Milti
  • Cukurs
  • Sviests
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Pagatavošana

120 min.
  1. Rozīnes stundu pirms gatavošanas aplej vai nu ar citrona sulu vai ar kādu no alkoholiem, lai rozīnes atdzīvojas. Es uz 70 g rozīnēm pievienoju 2 ēd. k. brendija.
  2. Raugam uzber 1 ēd. k. cukura un ļau tam izkust.
  3. Pienu uzsilda siltu.
  4. Olu viegli sakuļ ar atlikušo cukuru, pievieno kanēli, kardamonu.
  5. Norīvē apelsīnam miziņu, liek klāt olai.
  6. Pienu uzlej uz izšķīdušā rauga un izmaisa.
  7. Izspiež no 1/2 apelsīna sulu.
  8. Pienu lej klāt olai, izmaisa. Pielej apelsīna sulu un izkausētu sviestu.
  9. Pieber 1 glāzi miltus, izmaisa mīklu.
  10. Rozīnes ber klāt mīklā. Ber atlikušos miltus un mīca mīklu. Mīkla sanāk diezgan stingra, bet ne sausa.
    Rozīnes ber klāt mīklā. Ber atlikušos miltus un mīca mīklu....

    FOTO: Nataša Rogova

  11. Liek ieeļļotā traukā, ko pārsedz ar pārtikas plēvi un raudzēj siltā vietā stundu.
    Liek ieeļļotā traukā, ko pārsedz ar pārtikas plēvi un raudzē...

    FOTO: Nataša Rogova

  12. Pēc stundas, kad mīkla jau uzrūgusi, to liek cepamtraukā. Trauku iesmērē ar sviestu un liek iekšā mīklu.
    Pēc stundas, kad mīkla jau uzrūgusi, to liek cepamtraukā. Tr...

    FOTO: Nataša Rogova

  13. Apsedz un ļauj vēl 30 minūtes rūgt siltā vietā.
    Apsedz un ļauj vēl 30 minūtes rūgt siltā vietā.

    FOTO: Nataša Rogova

  14. Gatavo drupačas. Cukuru, sviestu, miltus samaisa kopā, lai izveidojas drupačas. Tās uzber uz maizes.
    Gatavo drupačas. Cukuru, sviestu, miltus samaisa kopā, lai i...

    FOTO: Nataša Rogova

  15. Liek cepties iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 grādiem ap 30 minūtēm.
  16. Gatavu maizi atdzesē formā un tad izņem.
    Gatavu maizi atdzesē formā un tad izņem.

    FOTO: Nataša Rogova

  17. Maizi aplej ar glazūru. No atlikušā 1/2 apelsīna izspiež sulu, pieber kanēli, pūdercukuru tik, lai izmaisot masa ir bieza, lēni tekoša.
    Maizi aplej ar glazūru. No atlikušā 1/2 apelsīna izspiež sul...

    FOTO: Nataša Rogova

  18. Lej uz maizes. Ja vēlas vēl var ko uzbērt dekorējumam - man cukura graudiņi.
    Lej uz maizes. Ja vēlas vēl var ko uzbērt dekorējumam - man...

    FOTO: Nataša Rogova

  19. Skaista, smaržīga....
    Skaista, smaržīga....

    FOTO: Nataša Rogova

  20. Ļoti maiga, garšīga....
    Ļoti maiga, garšīga....

    FOTO: Nataša Rogova

  21. Labu apetīti!
    Labu apetīti!

    FOTO: Nataša Rogova

Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs
Receptes.lv Iesaka
Dienas recepte
Samarkandas plovs

Samarkandas plovs

Konditoreja un maize

Skatīt vairāk
Lasītākais šonedēļ

Jaunākās receptes

Skatīt vairāk

Recepšu kolekcijas

Visas kolekcijas