Sākums > Receptes > Zupas

Soļanka "zvērs"

2012. gada 19. novembris
Foto: Pitbults
Pagatavošana
180 min
1. Dienu pirms zupas pagatavošanas jāsagatavo tomātu pasta ar gurķiem:
2. Tomātu pastu izlej uz sakarsētas pannas un cepj līdz tā piedeg. Pēc gaumes var arī kārtīgi piededzināt.
3. Nogriež uguni un karstai pastai piejauc klāt sagrieztus sālītos gurķus. Ļauj atdzist.
4. Liek ledusskapī līdz nākamajai dienai nostāvēties (12 vai vairāk stundas)
5. Gatavojam zupu:
6. Sagatavojam nieres. Attaukojam, bet nesagraizām gabaliņos.
7. Vāram cūku un liellopu nieres kopā.
8. Liekam aukstā ūdenī lielā katlā, lielā ūdens daudzumā.
9. Pirmajā reizē tīrā ūdenī, līdz ko sāk vārīties, nokāšam, noskalojam aukstā ūdenī, mainām ūdeni un nu jau liekam klāt sāli, uz 1l 100 g sāls.
10. Atkal vāram liekot tās aukstā ūdenī, līdz sāk vārīties, noskalojam aukstā ūdenī, mainām ūdeni (ar sāli).
11. Tā vismaz 3-4 reizes.
12. Beidzamā reizē sāli liekam uz pusi mazāk, kad sāk vārīties uz lēnas uguns vāram, ik pa brīdim apmaisot un noputojot 15-20 min.
13. Kad nieres gatavas noskalojam tās aukstā ūdenī, sagriežam gabaliņos, pārlejam ar aukstu ūdeni (bez sāls) tā, lai visi gabaliņi zem ūdens un noliekam malā.
14. Ņemam katlu, kurā gatavosim zupu,
15. tajā paralēli nierēm liekam aukstā ūdenī vārīties kūpināto cūkas stilbiņu kopā ar liellopa gaļu.
16. Stilbiņu sadalām līdzīgos gabalos ar liellopu gaļas gabaliem (sacērtot).
17. Vārot pāris reizes jāapmaisa un jānoputo. Vāram līdz gaļa viegli atdalās no kauliem.
18. Kad gaļa gatava, to izņemam laukā, atdalām no kauliem ieliekam bļodā ar vāku.
19. Paralēli abiem katliem, kuros vārās nieres un gaļa uz trešā riņķa karsējam pannu.
20. Eļļā stipri apcepjam sagrieztus burkānus, nebaidoties dažus piededzināt. Liekam atsevišķā bļodā.
21. Līdzīgi sacepjam sīpolus, arī liekam atsevišķā bļodā.
22. Sacepjam šķēlītēs sagrieztus cīsiņus un mednieku desiņas.
23. Cīsiņus izvēlamies tādus, kurus cepjot to šķēlītes neizjūk un ir ar dabīgo apvalku.
24. Katlā ar buljonu beram burkānus un iepriekš sagatavoto tomātu pastu ar gurķiem.
25. Pievienojam lauru lapas un piparus. Vāram līdz burkāni nedaudz mīksti, tad liekam klāt sīpolus un dilles, turpinām vārīt, līdz burkāni jau gandrīz gatavi.
26. Liekam klāt ceptos cīsiņus, kad atsāk vārīties vāram vēl 1-2min, liekam klāt atkauloto gaļu.
27. Tikko atsāk vārīties nogriežam uguni un liekam klāt olīvas.
28. Zaļās olīvas liekam klāt ar visu sulu, melnās nokāšam.
29. Nokāšam nieres un pievienojam tās.
30. Zupas pamatam jāsanāk ļoti biezam, to atjauc ar vārītu ūdeni pēc gaumes cik biezu vai šķidru vēlāmies, uzsildām.
31. Citronu ar visu miziņu, krējumu katrs liek pēc gaumes.
32. Zupas "koncentrātu" var atdzesēt un sasaldēt burciņās glabāšanai uz ilgu laiku.
33. Uzmanīgi ar burkāniem, garšīgi tie būs nedaudz cieti, ja pārvārīsiet saies putrā un zupa būs miltaina.
34. Sāli zupai neliek nevienā brīdī!
35. Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot marinētus gurķus!
36. Labu apetīti!
Uz augšu