Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Mārciņkūka - 'pound cake'

2012. gada 20. oktobris
Foto: Kārlis Streips
Pagatavošana
90 min
1. Tā dēvētā mārciņkūka (angļu valodā "pound cake") tā saukta tāpēc, ka senos laikos to gatavoja ar vienu mārciņu sviesta, vienu mārciņu olu, vienu mārciņu cukura un vienu mārciņu miltu. Šī, protams, ir modernāka recepte.
2. Vispirms kārtīgi ar sviestu iesmērē un ar miltiem apkaisa konusa veida pannu (apaļa panna ar konusu vidū). Pagaidām neiekarsē plīti!
3. Sviestu un cukuru ieliek kuļamajā bļodā un kārtīgi sakuļ, lai masa būtu maiga un trausla. Tad pa vienai pievieno olas, pēc katras olas labi sakuļot.
4. Samaisa kopā miltus, sāli un cepamo pulveri. Pakāpeniski pievieno miltus un saldo krējumu, sākot un beidzot ar miltiem.
5. Izslēdz kuļamo un iemaisa vaniļu (citrona, mandeļu ekstraktu).
6. Mīklu ielej pannā. Liek pannu aukstā plītī un ieslēdz plīti, 165 grādos. Cep vienu stundu un 15 minūtes, neatverot plīts durvis.
7. Tad pārbauda, vai kūka ir gatava (iedurot irbulīti, tas iznāk tīrs). Ja nē, cep vēl 10-15 min.
8. Kūku atdzesē pannā 15 minūtes, tad apgriež pannu otrādi un uzliek kūku uz šķīvja.
9. Pasniedz ar augļu vai ogu mērci un putu krējumu.
10. Lai labi garšo!
Uz augšu