Drupaču ābolkūka

2012. gada 18. marts
Foto: Nataša Rogova
Pagatavošana
120 min
1. Rudzu pārslas sablenderē un sadrupina ar sviestu viendabīgās drupačās. Olas baltumu atdala no dzeltenuma.
2. Baltumu sāk putot ar šķipsniņu sāls un citronskābi līdz izveidojas putas, tad pa karotītei pievieno cukuru, nepārtraukti putojot, līdz cukurs izkūst. Pievieno dzeltenumu un sodu, turpina putot vēl ~5 min.
3. Sviesta, rudzu drupačās iemaisa saputoto olu, izmaisa.
4. Pievieno kukurūzas miltus līdz mīkla nelīp pie rokām.
5. 2/3 mīklas kārto cepamtraukā, kur ieklāts cepamais papīrs. Cepamo papīru es lieku, lai gatavo pīrāgu smuki izņemtu no formas.
6. Izlīdzina mīklu tikai pa formas dibenu un liek ledusskapī līdz sagatavo pildījumu, bet 1/3 mīklas liek maisiņā un saldētavā.
7. Ābolus samizo, sagriež mazos kubiņos.
8. Biezpienam pievieno olu, izmaisa, pievieno skābo krējumu, cukuru, kanēli. Visu kārtīgi izmaisa.
9. Ņem formu, kurā ir mīkla un virsū liek ābolus. Pāri pārlej ar biezpiena, krējuma maisījumu.
10. No saldētavas izņem 1/3 mīklas un sarīvē uz rupjās rīves. Šīs drupačas uzber uz kūkas, izlīdzina.
11. Liek cepties iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ~200 grādos ~30-40 minūtes līdz pīrāga virsma ir brūna.
12. Mazliet pagaida, lai atdziest un izņem no formas pīrāgu. Sagriež un pasniedz.
13. Ļoti gards, maigs pīrāgs. Tā kā vēlējos maigu pīrāgu, lai vairāk jūtās ābolu garša, tad arī cukuru daudz neliku.
14. Saldummīļiem cukurs būs nepieciešams vairāk, bet man patika nepārcukurots, jo visa pamatā ir āboli ar dabīgu, svaigu garšu.
15. Lai labi garšo!
Uz augšu