Kategorijas

Recepšu kolekcijas

Deserti Gardumgardas gaišās Ziemassvētku piparkūkas

Gardumgardas gaišās Ziemassvētku piparkūkas

FOTO: Māris Žagars

Kas tad tie par Ziemassvētkiem bez piparkūkām.. ?! Tā nu vēloties ienest pārmaiņas un jaunas tradīcijas, arī mūsu ģimenē tika nolemts, ka šoreiz jācep pašiem. Kā? Pilns internets ar receptēm! Tur arī tā problēma - viena tāda, otra savādāka, vienā nenormāli daudz cukurs sagāzts, otrā mežrozīšu sīrups, trešajā vispār labi ja 3 vai 4 garšvielas tikai... Tika nolemts, ka jātaisa pēc iespējas veselīgāks un saprātīgāks rezumējums un te nu ir!
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Sastāvdaļas

  • 125 g sviesta
  • 150 g cukura
  • 1 glāze kļavu sīrupa (vai medus)
  • 600 -750 g kviešu miltu
  • 2 olas
  • 1 /2 paciņa cepamā pulvera
  • 1 /2 glāze ūdens
  • 10 g (jeb 2-3 ēd. k.) garšvielas sekojošās proporcijās
  • Kanēlis: 60%
  • Krustnagliņas + malti melnie pipari: 10%
  • Kardamons: 8%
  • Sausais ingvers + muskatrieksts + koriandrs: 8%
  • Vaniļas cukurs + anīss + maltas ķimenes + citronu miziņa: pārējie 14%
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Pagatavošana

120 min.
  1. Katliņā apbrūnina 1/2 no paredzētā cukura daudzuma. Cukuram kļūstot brūnam un burbuļojot, maisa un pievieno apmēram 1/2 glāzi ūdens. Maisa, līdz sakususī cukura masa pilnībā izšķīdusi. Tad pievieno kļavu sīrupu (vai medu).
    Katliņā apbrūnina 1/2 no paredzētā cukura daudzuma. Cukuram...

    FOTO: Māris Žagars

  2. Pievieno sviestu un atlikušo cukuru.
    Pievieno sviestu un atlikušo cukuru.

    FOTO: Māris Žagars

  3. Pavāra līdz viss sakusis un samaisījies. Noņem no uguns un uzreiz iejauc 1/2 no paredzētā miltu daudzuma
    Pavāra līdz viss sakusis un samaisījies. Noņem no uguns un u...

    FOTO: Māris Žagars

  4. Nedaudz atdzisušajā masā, kas uz šo brīdi izskatās aptuveni tā:
    Nedaudz atdzisušajā masā, kas uz šo brīdi izskatās aptuveni...

    FOTO: Māris Žagars

  5. iemaisa iepriekš proporcionāli sadalītu un kopā sajauktu garšvielu maisījumu.
    iemaisa iepriekš proporcionāli sadalītu un kopā sajauktu gar...

    FOTO: Māris Žagars

  6. Pievieno arī saputotas olas un ar atlikušo miltu daļu sajaukto cepamo pulveri. Visu ar rokām rūpīgi samīca.
    Pievieno arī saputotas olas un ar atlikušo miltu daļu sajauk...

    FOTO: Māris Žagars

  7. Mīca kamēr mīkla kļūst spīdīga un gluda. Tālāk ietin to pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz 24h, lai visas garšas savelkas.
    Mīca kamēr mīkla kļūst spīdīga un gluda. Tālāk ietin to pārt...

    FOTO: Māris Žagars

  8. Kad pagājušas 1-3 diennaktis, ņem mīklu laukā un izveltnē apmēram 2 mm biezumā, kā arī izspiež formiņas.
    Kad pagājušas 1-3 diennaktis, ņem mīklu laukā un izveltnē ap...

    FOTO: Māris Žagars

  9. Liek uz pannas, atstājot atstarpi (jo mīkla mazliet plešas), apsmērē ar sakultu olu un cepam 5-10 min. 170-200 grādos jau iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī.
    Liek uz pannas, atstājot atstarpi (jo mīkla mazliet plešas),...

    FOTO: Māris Žagars

  10. Cepšanas temperatūra pamatā lielākajai daļai konditorejas izstrādājumu ir 180 grādi, taču šī pagatavošanas daļa atkarīga no Jūsu krāsns īpašībām. To visu ņemot vērā, ieteicams sekot līdzi cepšanas procesam un vajadzības gadījumā pannu apgriezt, lai visi uz tās atrodošies cepumi izcepas vienmērīgi. Jo temperatūra ir augstāka, jo mazāku laiku jācep. Sekojam, lai pirms piparkūkas izņemam no krāsns, tās jau nebūtu kļuvušas cietas. Tām jābūt puslīdz mīkstām, jo cepumi sacietē pēc tam.
  11. La voila, mums ir gardumgardas gaišās Ziemassvētku piparkūkas mājas versijā!
  12. P.S.
  13. Ar garšvielām var variēt, ievērojot galvenās proporcijas un katras garšvielas nozīmi. Piemēram, vaniļas cukurs dos rūgtumu. Oriģinālā kļavu sīrupa vai medus vietā varat lietot arī lētāku alternatīvu - sīrupu ar kļavu sīrupa garšu "Lyle's Golden syrup" (izmantots šajā fotoreceptē) vai iesala ekstraktu. Citādas (bet ne sliktākas) sanāks pēc šādas pat receptes arī no rudzu miltiem pagatavotās pikarkūkas. Tieši šīs garšvielu un cepšanas variācijas padarīs Jūsu piparkūkas īpašas un neatkārtojamas, jo tādi taču ir arī paši Ziemassvētki - katram īpaši un savādāki.
  14. Labu apetīti!
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs
Receptes.lv Iesaka
Dienas recepte
Frikadeļu zupa ar zaļajiem zirnīšiem un puķkāpostiem

Frikadeļu zupa ar zaļajiem zirnīšiem un puķkāpostiem

Deserti

Skatīt vairāk
Lasītākais šonedēļ

Jaunākās receptes

Skatīt vairāk

Recepšu kolekcijas

Visas kolekcijas