Sākums > Receptes > Zupas

"Fļaki" jeb kuņģa zupa poļu gaumē

2012. gada 7. janvāris
Foto: Shutterstock.com
Ja, gatavojot soļanku, parasti izmantojam liellopa vai cūkas nieres, tad poļi savu iecienīto zupu "fļaki" gatavo no liellopa kuņģa. Izklausās dīvaini, bet virums sanāk varen gards un sātīgs.
Pagatavošana
150 min
1. Sākumā sagatavo kuņģi:
Foto: Rolita Patmalniece
2. Ieliek kuņģi traukā un rūpīgi noskalo aukstā ūdeni. Noskaloto kuņģi ieliek traukā un pārlej ar verdošu ūdeni un vāra 5 minūtes. Nolej ūdeni, noskalo kuņģi, ieliek traukā, pārlej ar verdošu ūdeni un vāra 15 minūtes. Pēdējo procedūru atkārto vēl vienu reizi, ja vēl ir saglabājies nepatīkamais aromāts.
3. Tad kuņģim uzlej karstu buljonu vai verdošu ūdeni un vāra uz mazas uguns apmēram 1-1,5 stundas. Buljonu pastāvīgi papildina ar verdošu ūdeni. Kuņģis ir labi izvārīts, ja var saspiest starp pirkstiem.
4. Gatavo zupu: atsevišķā traukā nelielā ūdens daudzumā vāra kubiciņos sagrieztos dārzeņus (burkānus, selerijas, pētersīļus, ķiplokus, puravus) pievienojot klāt 1 ēdamkaroti sviesta.
Foto: Publicitātes
5. Kamēr vārās zupā sasmalcinām izvārīto kuņģi strēmelēs.
Foto: Publicitātes
6. Gatavo mērci: uz pannas apcep sīpolu 2 ēdamkarotēs sviesta līdz zeltainam brūnumam, pieber 2 ēdamkarotes miltu un atšķaida ar buljonu.
Foto: Publicitātes
7. Kad dārzeņi mīksti, pievieno zupu un sīpolu mērci buljonam ar sagriezto kuņģi, pievienojam visas garšvielas un vāra uz lēnas uguns apmēram 20 min.
Foto: Publicitātes
8. Zupu pasniedz kopā ar maizi. Ja vēlas, var pielikt krējumu.
Foto: Shutterstock.com
Uz augšu