Riekstu bezē torte

2011. gada 27. decembris
Foto: Receptes.lv
Pagatavošana
180 min
1. Gatavojam riekstu bezē:
2. 400g zemesriekstus apcepam gaiši brūnus,atdzesējam un sasmalcinam ar nazi mazos gabaliņos.
3. Ņemam 5 olas,atdalam baltumus no dzeltenumiem.
4. Dzeltenumus liekam ledusskapī,bet baltumus sākam putot ar šķipsniņu sāli,kad mazliet saputots,pievienojam šķipsniņu citronskābi.
5. Putojam līdz izveidojas gaisīgas putas,tad pa drusciņai pievienojam 1 glāzi cukuru un turpinam putot līdz stingrām putām.
6. Iecilājam 4 ēd.k kartupeļu cieti,pēc tam apceptos,sasmalcinātos riekstus iemaisam saputotajos olas baltumos.
7. Uz cepamā papīra uzzīmējam divus apļus,liekam mūsu olas baltumus ar riekstiem,izlīdzinam.
8. No 5 olas baltumiem man bija 2 bezē ripas,cepu vienā piegājienā,viena ripa uz augšējā nodalījuma,bet otra uz vidējā.Abas izcepās vienlīdz labi.
9. Liekam cepeškrāsnī uz vismazākās uguns,tas būtu ap 100 grādiem un cepam,kaltējam ap 1 stundu.Šoreiz ar stundu bija par maz,kaltēju 1,5 stundas un pēc tam vēl atsāju atdzist aizvērtā cepeškrāsnī līdz atdzisa galīgi aukstas.
10. Kamēr bezē cepas mums ir laiks gatavot krēmu:
11. 5 olas dzeltenumiem pievienoju vēl vienu olu 5 ēd.k cukuru un vaniļs cukuru pēc velēšanās.Ar putojamo slotiņu izmaisu un pievienoju 5 ēd.k miltus,izmaisu.Uzsildam 320ml pienu,ielejam olu masā un izmaisam līdz viendabīgai masai.
12. Liekam ūdens peldē un vāram krēmu nepārtraukti maisot līdz kārtīgi sabiezē.
13. Liekam atdzist.
14. Pa to laiku putojam 100-200g (šajā reizē man bija 150g sviests) sviestu,daudzums atkarīgs cik treknu vēlamies.Pievienojam 3 ēd.k cukuru uz 100g sviesta un putojam līdz krēmīgai masai,tad pievienojam kakao,ne saldo,bet īsto,rūgto tik,cik tumšu vēlamies.
15. Kad sviests saputots,tad pievienojam atdzisušo vārīto krēmu.Visu saputojam,liekam ledusskapī.
16. Arī šoreiz pagatavoju vēl parasto biskvītu pamatnei.
17. 3 olas baltumus saputojam ar šķipsninu sāli un šķipsniņu citronskābi līdz putām,tad pievienojam 2 ēd.k cukuru un turpinam putot līdz stingrām putām.Liekam ledusskapī.
18. Olas dzeltenumus putojam ar 3 ēd.k cukuru un vaniļas cukuru līdz krēmīgai,gaišai masai.Tad pievienojam izsijātus miltus 5 ēd.k un kakao 1 ēd.k.Izmaisam un iecilājam saputotos olas baltumus.Cepam ap 200 grādiem ap 20-30 minūtēm.
19. Gatavo biskvītu atdzesējam un pārgriežam horizontāli uz pusēm,iesmērējam ievārījumu kādu vēlamies,tad pa virsu sviesta krēmu.
20. Tad saliekam kopā abas biskvīta ripas,virsū liekam bezē ripu,tad sviesta krēmu plānā kārtiņā,ja garšo var biezā,bet nedomāju,ka bieza kārta būs vajadzīga.
21. Tad liekam otru bezē ripu un atkal apsmērējam ar krēmu,gan sānus,gan augšu.Liekam ledusskapī sastingt.
22. Tad dekorējam kā vēlamies.
Uz augšu