Sākums > Receptes > Zupas

Itāliešu tomātu zupa un bruschettas

2011. gada 13. novembris
Foto: Mairis Skuja
Pagatavošana
40 min
1. Piezīme:
2. Recepte atškiras no tradicionālās, piemērojot to normāliem Latvijas apstākļiem un produktiem ko var nopirkt jebkurā vidēja izmēra RIMI vai XXX Maxima.
3. Tāpat arī viss zemākminētais process atšķiras no tradicionālā. Ja ir iesēpēja rekmendētu katru no lietām gatavot atsevišķā pannā un sajaukt kopā, tikai pirms blenderēšanas.
4. Pagatvošanas laiks: ~ no 20 (ja zina ko dara) līdz 40 min. (pirmajā reizē).
5. Nomizojam 2 burkānus, ieliekam katlā apvārīties (bet nevāram gatavus) uz 10 min.
6. Nomizojam 2 sarkanos sīpolus, nolobam 2 daivas ķiploku.
7. Kamēr burkāni vārās, sakapājam sīpolus un ķiplokus un sīkos kubiņos sagriežam bekonu. Sīpolus un ķiplokus var kapāt ne pārāk smalki, ne pārāk rupji (lai mazliet apcepas), pēc tam jāblendērē...
8. Uzliekam karsēties pannu (uz vidējas uguns gāzei uz 2 - max. 2.5 elektriskajai plītij)
9. Nokāšam burkānus caur sietu, sakapājam vidēja lieluma gabaliņos (daiviņās, ne kubiņos, lai mazliet apcepas)
10. Burkānus liekam uz pannas, mazliet apcepjam, kamēr daži apprūnējuši (~ 2-4 min.) un pievienojam, ķiplokus un sīpolus. Cepam vēl 2 -3 min. Gavenā ideja ir- apbrūnināt kādus 5-10% no visa, kas pannā, bet nepārcept jo citādi sīpoli un ķiploki dos rūgtu garšu, kas nav vajadzīgs.
11. Kad viss sacepies, ieberam to lielā traukā, kurā blenderēsim.
12. Izņemam no bundžas tomātus, ieberam tos pannā (ja no ieriekšējā cepiena palikusi eļļa, vairāk uz pannas nav jālej), mazliet apcepam- tik vien lai daļēji izšķīst un viss sāk vārīties. Sulu ārā nelejam- tā būs vajadzīga.
13. Kamēr cepas tomāti, sakapājam baziliku un pētersīļus. Daudzums, pēc garšas. Manuprāt bazilikam ir jābūt daudz 1/2-1 krūze, pētersīļiem- kadai 1 saujai.
14. Ieberam to visu kopā ar iepriekšējām sastāvdaļām blenderejamajā traukā.
15. Ja ir svaigs timiāns- nobraucam ar pirkstiem no kātiem lapas, sakapājam timiānu. Ieberam blenderējamajā traukā. Ja nav svaigā timiāna varam piebērt visam kādu 1/2 - 1 karoti kaltētā.
16. Pa šo laiku tomāti ir gatvi, tos ieberam blenderējamajā traukā.
17. Visām sastāvdaļām pa virsu uzberam kārtīgu devu svaigi maltu melno piparu un sāli pēc garšas. Abas lietas pēc inviduālās gaumes. Manuprāt pipariem ir jābūt diezgan daudz, ar sāli var nepārspīlēt.
18. Benderējam visu (uz velna paraušanu) ar rokas blenderi vai virtuves kombainu. Par blenerēšanas ilgumu (smalka vai jūtama struktūra) domas atšķiras visādiem superpavāriem plašajā pasaulē. Man patīk ja es mazliet jūtu struktūru sastāvdaļām, bet augstā pavārmāksla varētu uzskatīt savādāk. Izvēlies pats, kā blenderēt :)
19. Kad viss sablenderēts, ielejam vēl karsto masu atbilstoša lieluma katlā un uz nelielas uguns (1s - elektriskajai plītij), lēnu maisot ielejam klāt sulu no tomātu bundžas un atstājam vēlreiz uzvārīties uz 5 - 7 min. Ar to vārīšanu ir jāuzmanās. Esmu dzirdējis, ka pārvārot zupa iegūst rūgtenu piegaršu, tapēc pārvārīt nevajagot.
20. * Kamēr zupa uzvārās, sagatavojam brushettas:
21. Sagriežam Ciabatta maizi vidēji biezās šķēlēs (var uzgrauzdēt krāsnī, 220 (c), pirms tam apsmērējot ar olīveļļu, var to nedarīt...), apsmērējam ar vidēji biezu kārtu Filadelfijas siera. Sagriežam katru šķēli uz pusēm. Sagriežam tomātus mazos kubiņos, uzliekam pa virsu filadelfijas sieram. Rupji sakapājam bazilika lapas, uzkaisam pa virsu tomātiem. Garnējam ar 1/2 karoti Bazilika pesto. Servējam lielā, lēzenā šķīvī.
22. Pa šo laiku zupa ir uzvārījusies.
23. Šeit ir pāris varianti-
24. - Ja vēlies, lai zupa ir biezāka vari pieliet klāt (vārīšanas procesā) vairāk tomātu sulas un/vai vistas buljona. Var to nedarīt. Tad zupa sanāks biezāka un sātīgāka.
25. - Vēl mēdz pielikt klāt 1 paciņu (200 ml.) saldā krējuma, tas noņems tomātiem skābumu. Šovar nedarīt. Atkal- gaumes lieta.
26. Kad viss uzvārījies (ar vai bez versijām...), servējam to lielās zupas bļodās, uzbram pa virsu rupji rīvētu Edam sieru.
27. Pārrīvējam (smalki) Parmegiano sieru.
28. Garnējam ar 1-2 tējkarotēm Bazilika pesto un trīs bazilika lapiņām.
29. ***
30. Var pasniegt ar krūzi karstas svaigu piparmētru tējas vai glāzi auksta baltvīna.
31. Par vīna izvēli runājot, atkal katram savs. Ja rocība atļauj es ieteiktu Gavi, bet manispēc var arī Asti vai Frascati. Ja no itāliešu vīniem saproti tik pat maz, kā šīs recetes autors... :) tad paņem normālu Riesling vai Alsace un atslābsti- viss būs labi šā vai tā.
32. Labu apetīti!
Uz augšu