Sākums > Receptes > Deserti

Sāļā siera kūka

2011. gada 17. aprīlis
Foto: Eva Tīfentāle
Pagatavošana
60 min
1. Šī recepte atvasināta no slavenās amerikāņu saldās siera kūkas receptes varianta. Ļoti vienkāršs veids, kā īsā laikā pagatavot garšīgu kūku.
2. Vispirms pagatavo siera kūkas garozu:
3. Dvielī diezgan viendabīgā masā sasmalcina sāļos salmiņus. To vietā derētu arī raupja baltmaizes rīvmaize, krekeri vai kādi citi sāļie cepumi. Tos var arī sablenderēt, bet tad tie var samalties pārāk smalki un nebūs pārsteidzošas faktūras.
4. Kad salmiņi sasmalcināti, pieber pāris ēdamkarotes baltmaizes rīvmaizes – tā būs kraukšķa pamats. Tad sausajai masai pievieno kaltētās garšvielas – pētersīļus un kaltēto čili. Pierīvē 100 g auksta sviesta un kārtīgi iemīca grauzdiņos, līdz izveidojas drupenai mīklai līdzīga masa.
5. Siera kūkas masai parasti izmanto Mascarpone vai Philadelphia sieru – tiem ir neitrāla garša, kas jāpapildina ar vajadzīgajiem (sāļajiem vai saldajiem) aromātiem. Bet par pamatu var izmantot arī svaigo sieru ar jau gatavu garšu. Šim mērķim lieliski noder svaigā siera bumbas ar ķiploku garšu.
6. Vispirms sietā no siera bumbām notecina eļļu, tad bumbas liek cepamtraukā un saspaida. Šajā brīdī siera masai var pielikt jebkādu garšu pēc izvēles.
7. Kad siera masa gatava, to izlīdzina un pa virsu liek cepumu–sviesta masu. Cep cepeškrāsnī 200 0C temperatūrā apmēram 10 – 15 minūtes.
8. Feini! Virspusē kraukšķis, apakšā garda krēmīga masa.
9. Šo ēdienu var ēst gan siltu, gan aukstu.
Uz augšu