Sākums > Receptes > Uzkodas

Malaiziešu pīrādziņi

2005. gada 5. maijs
Foto: Kārlis Streips
Pagatavošana
120 min
1. Pagatavo mīklu. Miltus un ūdeni ielej bļodā, maisi līdz masa viendabīga. Līdzko vari tai pieskarties, mīci rokām, lai mīkla būtu gluda. Pārklāj bļodu ar mitru dvieli un atstāj malā.
2. Smalki sakapā pipariņus (ja nevēlies ļoti daudz "uguns", izņem sēkliņas, bet sargies nepieskarties acīm vai mutei, kamēr to dari), ingvēru un ķiplokus. Piestā vai virtuves kombainā apstrādā tos, līdz kopā sanāk viendabīga masa. Ja kombainā, tad ik pa brīdim būs jāaptur aparāts un ar plastmasas karoti jānotīra trauka malas.
3. Ķīniešu vokā vai lielā cepešpannā virs karstas uguns izkausē sviestu un tad nepārtraukti maisot cep sīpolu līdz tas kļūst ļengans (ne vairāk kā minūti, pusotru).
4. Pievieno pastu no piesta vai virtuves kombaina. Nepārtraukti maisot, cep divas minūtes.
5. Pievieno malto gaļu un kārtīgi maisi un spaidi to ar koka karoti, lai tajā nebūtu kunkuļu. Cep, nepārtraukti maisot, līdz gaļa ir apbrūnējusi.
6. Pievieno visas garšvielas, sāli, koksriekstu un laima sulu. Noņem voku vai pannu no uguns un kārtīgi samaisi. Ieliec masu bļodā un ļauj tai adzist. Nomazgā un nosusini voku.
7. Kad gaļa ir atdzisusi, ielej vokā veselu pudeli cepameļļas, uzkarsē to līdz 190 grādu karstumam.
8. Paņem pusi mīklas. Veido to tā, lai sanāktu gara "bize". Nogriez gabaliņu mīklas un ar rokām un mīklas rulli izveido apli, aptuveni 6 cm platu. Lieto daudz miltu, jo mīkla būs lipīga.
9. Ieliec daļu gaļas masas aplim pašā centrā. Pārloci vienu mīklas malu tā, lai sanāktu pīrāgam līdzīga forma. Cieši, cieši saspied atvērto malu tā, lai pīrādziņš būtu pilnīgi noslēgts.
10. Kad gatavi divi, trīs pīrādziņi, liec tos karstā eļļa un cep, līdz tie zeltaini brūni, vienreiz tos apgriežot. Kad pīrādziņi gatavi, uzliec tos uz papīra virtuves dvieļiem, lai nosusinās.
11. Turpini šo procesu vispirms ar vienu mīklas "bizi" un pēc tam ar otru. Kopā vajadzētu sanākt apmēram 36 pīrādziņiem.
12. Piezīmes: Uzmani eļļas temperatūru. Ja starp pīrādziņu cepšanas kārtām paiet daudz laika, tā var kļūt pārāk karsta, tad jāsamazina uguns. Vēlams lietot eļļas un konfekšu termometru, lai noteiktu precīzu temperatūru.
13. Šie pīrādziņi ir ļoti, ļoti asi. Ja vēlies tos mazāk asus, tad vienkārši samazini piparu daudzumu par vienu pusi un pievieno mazliet smalki kapātas zaļās paprikas.
14. Receptē minētās garšvielas jāmeklē specializētos garšvielu veikalos. Žāvētas koksrieksta skaidiņas var atrast Centrāltirgū. Laims un ingvērs mūsdienās ir viegli atrodami. Labu apetīti!
Uz augšu