Harčo (ხარშო)

Sastāvdaļas

  • 800 g liellopu gaļas
  • 3 l ūdens
  • 0.5 glāzes rīsu
  • 4 vidēja lieluma sīpoli
  • 1 ēdamkarote miltu
  • 1 pētersīļa sakne
  • 1 lauru lapa
  • 10 piparu graudi
  • 0.5 glāzi sagrūstu valriekstu
  • 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu zaļumu
  • 1 tējkarote kaltēta bazilika
  • 0.5 tējkarotes sarkano piparu
  • 0.5 tējkarotes kanēļa
  • 0.5 glāzes granātābolu sulas vai tikpat tomātu pastas
  • Hmeli-suneli vai adžika
  • 5 daiviņas ķiploku
  • 2 ēdamkarotes sasmalcinātu kindzas zaļumu
  • 0.5 ēdamkarotes sasmalcinātu seleriju lapu
  • Sāls
  • Eļļa cepšanai

Pagatavošana

120 min.
  1. Lasot nesabaidieties - tāda lielāka pēršanās ir tikai pēdējā pusstundā!;)
  2. 800 g liellopu gaļas sagriež +/- plaukstas (neskaitot pirkstus!) lieluma gabalos, aplej ar 3 l ūdens, vāra 1,5 stundas.
  3. Tad gaļu izņem, buljonu izkāš, ieber tajā 0,5 glāzes noskalotu rīsu, sāla pēc garšas, kad uzvārās, saliek gaļu atpakaļ. (lieki teikt, ka es izņemšanu-kāšanu-ielikšanu neveicu, tikai piebēru rīsus).
  4. Pēc 10 minūtēm pievieno 4 vidēja lieluma sīki sagrieztus sīpolus, kas apcepināti eļļā ar 1 ēdamkaroti miltu; sarīvētu pētersīļa sakni; lauru lapu un 10 saspiestus piparu graudus (es iemalu ar dzirnaviņām). (Precizēju: ar miltiem kopā cep tikai sīpolus!)
  5. Pēc 5 minūtēm pieber 0,5 glāzi sagrūstu valriekstu (tb tos riekstus vai nu sagrūž piestā, vai arī ietin pārtikas plēvē un ar mīklas rulli izrullē tādos kā rupjos miltos).
  6. Pēc 5 minūtēm pievieno 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu zaļumu; 1 tējkaroti kaltēta bazilika; 0,5 tējkarotes sarkano piparu; 0,5 tējkarotes kanēļa. Pielej arī 0,5 glāzes granātābolu sulas vai tikpat tomātu pastas, ieber hmeli-suneli vai adžiku.
  7. Pēc 5 minūtēm noņem no uguns, pievieno 5 kārtīgas daiviņas izspiestu ķiploku, 2 ēdamkarotes sasmalcinātu kindzas zaļumu un 0,5 ēdamkarotes sasmalcinātu seleriju lapu.
  8. 5 minūtes ļauj nostāvēties zem vāka. Un tad ēd - ar lielo karoti!;)
  9. P.S. Kļūdaini tiek uzskatīts, ka harčo gatavo ar aitas gaļu. Patiesībā gruzīnu valodā šīs zupas nosaukumu izrunā ka "haršo" - nosaukums cēlies no "dzrohas horci haršot" (govs gaļas virums), tātad pamatā vienmēr bijusi liellopu gaļa.:)

Komentāri

Agris 2015. gada 21. novembris 17:42
Iznaca loti labi. Vai nav mazliet cita variācija ar skābu gurķi tomātu vietā? Paldies!
Imants 2015. gada 8. februāris 11:17
Izklausās ļoti garšīgi. Šodien nomēģināšu...
Modris 2014. gada 25. jūlijs 16:13
To es saprotu,kārtīgi aprakstīts. Tikai nostāvēties jāļauj vismaz 15min, jo pēc 5 minūtēm mēli apdedzinās,nav taču tāds bads ka tā jāsteidzās.

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Zupas


Jaunumi

Visi jaunumi

Recepšu izlases


Sezonālās receptes


Jaunumi

Visi jaunumi

Recepšu kolekcijas


Video receptes


Jaunumi

Visi jaunumi