Siermīļa sāļā siera torte

5 1
Kad vienam draugam pienāca dzimšanas diena, pārējie viņa draugi, zinādami cik ļoti viņam garšo siers, nolēma pārsteigt viņu ar siera tori. Galu galā torte iznāca daudz garšīgāka kā varēja cerēt. Tā ir trekna un piemērota ciemiņu piebarošanai.

Sastāvdaļas

8 porcijas
  • 200 gr miltu
  • 150 gr sviesta
  • 1 /4 krūzītes ūdens
  • Kausētais siers
  • Krievijas/holandes siers
  • Čederas siers
  • Mālpils siers
  • Skābais krējums
  • Olas
  • Tomāts
  • Sāls
  • Karijs

Pagatavošana

120 min.
  1. Jāuztaisa smilšu mīkla:
  2. a) bļodā liek sviestu, sāli un miltus, ar mikseri vai diviem nažiem sastrādā vienotā drupaču masā.
  3. b) Tai pamazām, pamazām lej klāt ūdeni un mīca, kamēr mīkla kļūst spīdīga un nelīp pie rokām.
  4. c) Saveļ bumbā un ieliek uz 30min - 2h ledusskapī.
  5. Kamēr mīkla stāv ledusskapī jāsarīvē siers. Sieru veidus var variēt pēc izvēles, ar patīkamākajām garšām, veidiem, krāsām. Daudzumu jāizjūt pašam. Katru sieru sarīvē savā bļodā. Sierus kā holandes/krievijas/čederas utt. sajauc ar olu un nedaudz skābo krējumu. Biezpienveidīgos sierus (kā Mālpils) var vienkārši sadrupināt. Sagriež tomātu vidēji plānās ripiņās. Atsevišķā bļodā sajauc 2 olas, pāris karotes krējuma, daļu kausētā siera, sāli un kariju.
  6. Gatavojot jāsaprot, ka tortes veidošana ir improvizācija, var izdomāt dažādas tortes kārtas un garšas, un jānodrošinās, lai visas sastāvdalas kopā saturētu olas un krējuma masa, tāpēc daļu labāk sajaukt ar to atsevišķi, daļu nē. Regulējot sastāvdaļu daudzumu ir jāizjūt cepamās formas tilpums.
  7. Tortes veidošana:
  8. a) mīklu izrullē apaļā pankūkā ~1cm biezumā, tā lai varētu nosegt formas apakšu un sienas (pildījums nedrīkst saskarties ar formu)
  9. b) mīklu ieklāj ar sviestu ieziestā cepamajā formā ar noņemamajiem sāniem. Mīklai jāsedz visas formas sienas. Būtu labi, ja beigās mīklu no augšas varētu nedaudz nolocīt pār pildījumu.
  10. c) apakšā iesmērē kausēto sieru, uz tā uzliek tomātu ripiņas, tad pa vienam kārto visus sierus, variējot ar krāsām un garšām. Pa vidu var ielikt vēl vienu tomātu kārtu. Šeit katram jāizdomā kā labāk patīk. Beigās visu pārlej ar olu, krējuma, siera maisījumu. Visu izlīdzina vienmērīgi. Ja iespējams noloka mīklas maliņas pār pildījumu, tādā veidā tas nekur nenotecēs un nepiedegs.
  11. Torti liek cepties 250 grādos uz 30min. Tiesa jāskatās arī uz pašu krāsni, iespējams uz cepšanas beigām vajag samazināt karstumu līdz 200 grādiem. Galvenais lai mīkla būtu izcepusies, vidus noteikti būs izcepies.
  12. Torti izņem no krāsns un liek atdzist, vidum vajadzētu būt šķidram kamēr tas ir karsts, tādēļ tortei jāatdziest. Var rotāt ar vēl sieru, zaļumiem, tomātiem, kas garšo.

Komentāri

Inga 2011. gada 27. oktobris 22:21
Paldies, Linda, ka izgudroji torti manam dēlam! Tagad man ir, kur palūkoties... :D
Dāvja mamma
Diana 2011. gada 31. augusts 13:09
Sanāca superīgi! Viesi atzinīgi novērtēja. Vienīgi mīklu gatavojot ar dotajiem daudzumiem knapi pietika 25 cm diametra formai, 1 cm biezums nu nekādi nesanāca, labi ja 3 mm. Domāju, ka vajadzēja uz pusi vairāk mīklas. Un tomātus nevis ripiņās, bet mazos gabaliņos, lai nav viena liela tomāta ķeska, bet katram kumosiņam mazs gabaliņš. Taču sanāca vienkārši dievīgi gardi. Paldies par recepti!
Dāvis 2011. gada 28. februāris 14:47
Pati garšīgākā siera torte kādu esmu ēdis. Izbaudīju, ēdu, negribēju dot pilnīgi citiem, bet dažiem iedevu.
Ceru reiz ēst vēl.

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Salāti