Taronas zupa

2005. gada 5. maijs
Foto: Rita Prane
Pagatavošana
40 min
1. Sagatavo produktus. Vistas šķiņķīšiem noņem ādu un liec katliņā aukstā ūdenī. Katliņu liec uz vidējas uguns. Seko, kad būs nepieciešams noņemt putas. Grūbas vairākkārtīgi noskalo zem tekoša auksta ūdens. Selerijas sakni un burkānu nomizo, sagriez abus uz pusēm vai četrās daļās. Sīpolgalvai uzmanīgi nobraucī ar roku lieko mizu un noskalo sīpolu zem tekoša ūdens. Sakapā lociņus un pētersīļa zariņus.
2. Vāri zupu. Kad vista noputota, pievieno katliņā noskalotās grūbas, selerijas sakni, burkānu, veselu sīpolgalvu un 5-6 graudiņus melno piparu. Vāri 20 minūtes uz nelielas uguns, pēc tam izņem ārā vistas šķiņķīšus, nedaudz atdzesē un atbrīvo gaļu no kauliem. Gaļu sagriez nelielos 1x1 cm gabaliņos. Izņem ārā selerijas sakni un burkānus, nedaudz atdzesē un sagriez nelielos stienīšos. Izņem ārā sīpolgalvu un izmet. Iesmel krūzītē apmēram pusglāzi buljona un noliec atdzesēties.
3. Turpini vārīt zupu. Sagriezto vistas gaļu, selerijas sakni un burkānus liec atpakaļ katliņā un turpini vārīt uz nelielas uguns. Norīvē mizu no ½ citrona un pievieno sarīvēto miziņu zupai. Citronu nomizo pilnīgi, sagriez citrona mīkstumu nelielos 1x1 cm gabaliņos un pievieno mīkstumu zupai. Pievieno zupai sāli pēc garšas.
4. Pabeidz vārīt zupu. Olas dzeltenumus uzmanīgi atdali no baltuma. Katru dzeltenumu atbrīvo no plānā apvalka, kas to ietver. Samaisi olu dzeltenumus ar tējkaroti vai nelielu dakšiņu, pakāpeniski – burtiski pa ēdamkarotei, nepārtraucot maisīšanu, pievieno atdzesēto pusglāzi buljona. Izslēdz uguni zem zupas (ja elektriskā plīts, noņem katliņu no karstā riņķa) un, strauji maisot zupu, pievieno ar buljonu samaisītos olu dzeltenumus. Strauji piemaisi klāt sakapātos zaļos lociņus.
5. Pasniedz. Lej zupu šķīvjos un pārkaisi ar sakapātiem pētersīļa zaļumiem.
Uz augšu