Kategorijas

Recepšu kolekcijas

Konservējumi Ķirbja purē

Ķirbja purē

FOTO: Alise Zommere

Ar ķirbjiem ir tā- mani vienmēr ir mākušas šaubas par to pielietojamību. Garšot man ķirbji negaršo, gatavot tos es nemāku, likt kur tos parasti nav, bet tomēr visi manā ģimenē tos audzē.

Tad nu, tuvojoties Oktobra beigām un dažādiem svētkiem, nolēmu iepazīt ķirbi personīgāk.

Sāku meklēt receptes.
Nonācu pie secinājuma, ka daudzās receptēs nepieciešams ķirbja purē/biezenis, bet veikalā konservētu ķirbja biezeni es īsti neesmu atradusi.

Tā nu nolēmu gatavot visu pati, izrevidēju internetu un ķēros klāt.
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Sastāvdaļas

  • Ķirbis (vai nu mazie cukura ķirbīši vai arī gabali no liela ķirbja)
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Pagatavošana

60 min.
  1. Process:
  2. Paņemam tik daudz ķirbja, cik gribam biezeni. Viens neliels ķirbis veido krūzi biezeņa, kas tas nav daudz, jo receptēs parasti vajag vairāk.
    Paņemam tik daudz ķirbja, cik gribam biezeni. Viens neliels...

    FOTO: Alise Zommere

  3. Ņemam vien savu ķirbja gabalu (vai cukur/kūku ķirbīšus, kurus es parasti izaudzēju pati) izņemam iekšas un saliekam:
  4. a) Traukā ko var likt cepeškrāsnī
    a) Traukā ko var likt cepeškrāsnī

    FOTO: Alise Zommere

  5. b) Tvaicējamā katlā (vai vienkārši katlā)
    b) Tvaicējamā katlā (vai vienkārši katlā)

    FOTO: Alise Zommere

  6. Es izmantoju abas metodes un rezultāts bija- vienāds. Katla metode aizņēma mazāk laiku, toties cepeškrāsnī salīda vairāk ķirbja.
  7. Tvaicējam vai sildam ķirbi (cepeškrāsnī kādos 170-180 grādos) līdz tas ir mīksts- var iedurt mizā un būs mīksta kā sviests, vai kā mīksts sviests. Hmm.
  8. Tas var aizņemt kādas 30 minūtes bet var arī aizņemt stundu, viss atkarīgs no gatavošanas metodes.
  9. Kad ķirbis gatavs, to jāpadzesē un jāizgrebj ķirbja 'gaļu', lai pāri paliek tikai mizas (manā gadījumā mizas arī jau sāka jukt kopā, es pārcentos). Šķidrumu, cik varam, nolejam jau sākumā.
    Kad ķirbis gatavs, to jāpadzesē un jāizgrebj  ķirbja 'g...

    FOTO: Alise Zommere

  10. Tad, kad viss labums ir izkasīts, to sablenderē. Tā kā masa ir tik mīksta, tad gan jau var iztiks arī ar parasto kuļamo (lai gan tas varētu būt baigi ķēpīgi? Es nezinu).
    Tad, kad viss labums ir izkasīts, to sablenderē. Tā kā masa...

    FOTO: Alise Zommere

  11. Te nu ir tā masa, tomēr vēl ne pilnībā gatava! Virs katla paņemam sietiņu un liekam to iekšā nostādināt uz pāris stundām. Šādā veidā var labi atbrīvoties no pārmērīgā sulas daudzuma (īstajos cepamajos ķirbjos ūdens ir minimāli, kamēr lielajos vesels ezers)
    Te nu ir tā masa, tomēr vēl ne pilnībā gatava! Virs katla pa...

    FOTO: Alise Zommere

  12. Tas arī ir viss
  13. Šo masu var pāris dienas uzglabāt ledusskapī vai likt saldēt maisiņos- lieliski uzglabāsies vismaz gadu... vai vairākus.
  14. Noslēgumā:
  15. Teikšu tā, vispār man ķirbis negaršo, bet kūkās un mafinos tas ir ļoti labs. Gatavojot ķirbja purē tas labi smaržoja un diezgan labi arī garšo.
  16. Šādā veidā iesaku izmēģināt ieviest savā dzīvē vairāk ķirbja
    Šādā veidā iesaku izmēģināt ieviest savā dzīvē vairāk ķirbja

    FOTO: Alise Zommere

  17. p.s. vislabākais ķirbja izmantošanas veids manā skatījumā ir tā izgrebšana ;)
Receptes.lv Iesaka
Dienas recepte
Vistas gaļas kotletes saldajā krējumā

Vistas gaļas kotletes saldajā krējumā

Konservējumi

Skatīt vairāk
Lasītākais šonedēļ

Jaunākās receptes

Skatīt vairāk

Recepšu kolekcijas

Visas kolekcijas