Ķirbja purē

4 1
Ar ķirbjiem ir tā- mani vienmēr ir mākušas šaubas par to pielietojamību. Garšot man ķirbji negaršo, gatavot tos es nemāku, likt kur tos parasti nav, bet tomēr visi manā ģimenē tos audzē.

Tad nu, tuvojoties Oktobra beigām un dažādiem svētkiem, nolēmu iepazīt ķirbi personīgāk.

Sāku meklēt receptes.
Nonācu pie secinājuma, ka daudzās receptēs nepieciešams ķirbja purē/biezenis, bet veikalā konservētu ķirbja biezeni es īsti neesmu atradusi.

Tā nu nolēmu gatavot visu pati, izrevidēju internetu un ķēros klāt.

Sastāvdaļas

  • Ķirbis (vai nu mazie cukura ķirbīši vai arī gabali no liela ķirbja)

Pagatavošana

60 min.
  1. Process:
  2. Paņemam tik daudz ķirbja, cik gribam biezeni. Viens neliels ķirbis veido krūzi biezeņa, kas tas nav daudz, jo receptēs parasti vajag vairāk.
    Paņemam tik daudz ķirbja, cik gribam biezeni. Viens neliels...
  3. Ņemam vien savu ķirbja gabalu (vai cukur/kūku ķirbīšus, kurus es parasti izaudzēju pati) izņemam iekšas un saliekam:
  4. a) Traukā ko var likt cepeškrāsnī
    a) Traukā ko var likt cepeškrāsnī
  5. b) Tvaicējamā katlā (vai vienkārši katlā)
    b) Tvaicējamā katlā (vai vienkārši katlā)
  6. Es izmantoju abas metodes un rezultāts bija- vienāds. Katla metode aizņēma mazāk laiku, toties cepeškrāsnī salīda vairāk ķirbja.
  7. Tvaicējam vai sildam ķirbi (cepeškrāsnī kādos 170-180 grādos) līdz tas ir mīksts- var iedurt mizā un būs mīksta kā sviests, vai kā mīksts sviests. Hmm.
  8. Tas var aizņemt kādas 30 minūtes bet var arī aizņemt stundu, viss atkarīgs no gatavošanas metodes.
  9. Kad ķirbis gatavs, to jāpadzesē un jāizgrebj ķirbja 'gaļu', lai pāri paliek tikai mizas (manā gadījumā mizas arī jau sāka jukt kopā, es pārcentos). Šķidrumu, cik varam, nolejam jau sākumā.
    Kad ķirbis gatavs, to jāpadzesē un jāizgrebj  ķirbja 'g...
  10. Tad, kad viss labums ir izkasīts, to sablenderē. Tā kā masa ir tik mīksta, tad gan jau var iztiks arī ar parasto kuļamo (lai gan tas varētu būt baigi ķēpīgi? Es nezinu).
    Tad, kad viss labums ir izkasīts, to sablenderē. Tā kā masa...
  11. Te nu ir tā masa, tomēr vēl ne pilnībā gatava! Virs katla paņemam sietiņu un liekam to iekšā nostādināt uz pāris stundām. Šādā veidā var labi atbrīvoties no pārmērīgā sulas daudzuma (īstajos cepamajos ķirbjos ūdens ir minimāli, kamēr lielajos vesels ezers)
    Te nu ir tā masa, tomēr vēl ne pilnībā gatava! Virs katla pa...
  12. Tas arī ir viss
  13. Šo masu var pāris dienas uzglabāt ledusskapī vai likt saldēt maisiņos- lieliski uzglabāsies vismaz gadu... vai vairākus.
  14. Noslēgumā:
  15. Teikšu tā, vispār man ķirbis negaršo, bet kūkās un mafinos tas ir ļoti labs. Gatavojot ķirbja purē tas labi smaržoja un diezgan labi arī garšo.
  16. Šādā veidā iesaku izmēģināt ieviest savā dzīvē vairāk ķirbja
    Šādā veidā iesaku izmēģināt ieviest savā dzīvē vairāk ķirbja
  17. p.s. vislabākais ķirbja izmantošanas veids manā skatījumā ir tā izgrebšana ;)

Komentāri

Purē 2016. gada 25. oktobris 14:02
Nopietni purē? Kā var biezeni tā nosaukt? No krievu valodas pjurē vēl viens baiss latviskojums ir pireja ;-))))
Ija 2010. gada 26. novembris 13:39
Ar ķirbi pjurinos mazliet vienkāršāk, un visus izaugušos, protams neapēdīšu. Man garšoja kaukur atrasta recepte, kad ķirbi sagriež stienīšos, apsāla, apviļa miltos, olā, uzkaisa piparus melnos un cep! Pat man garšoja unsātīgi!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Konservējumi