Ķirbja purē

2010. gada 17. novembris
Foto: Alise Zommere
Ar ķirbjiem ir tā- mani vienmēr ir mākušas šaubas par to pielietojamību. Garšot man ķirbji negaršo, gatavot tos es nemāku, likt kur tos parasti nav, bet tomēr visi manā ģimenē tos audzē.

Tad nu, tuvojoties Oktobra beigām un dažādiem svētkiem, nolēmu iepazīt ķirbi personīgāk.

Sāku meklēt receptes.
Nonācu pie secinājuma, ka daudzās receptēs nepieciešams ķirbja purē/biezenis, bet veikalā konservētu ķirbja biezeni es īsti neesmu atradusi.

Tā nu nolēmu gatavot visu pati, izrevidēju internetu un ķēros klāt.
Pagatavošana
60 min
1. Process:
2. Paņemam tik daudz ķirbja, cik gribam biezeni. Viens neliels ķirbis veido krūzi biezeņa, kas tas nav daudz, jo receptēs parasti vajag vairāk.
Foto: Alise Zommere
3. Ņemam vien savu ķirbja gabalu (vai cukur/kūku ķirbīšus, kurus es parasti izaudzēju pati) izņemam iekšas un saliekam:
4. a) Traukā ko var likt cepeškrāsnī
Foto: Alise Zommere
5. b) Tvaicējamā katlā (vai vienkārši katlā)
Foto: Alise Zommere
6. Es izmantoju abas metodes un rezultāts bija- vienāds. Katla metode aizņēma mazāk laiku, toties cepeškrāsnī salīda vairāk ķirbja.
7. Tvaicējam vai sildam ķirbi (cepeškrāsnī kādos 170-180 grādos) līdz tas ir mīksts- var iedurt mizā un būs mīksta kā sviests, vai kā mīksts sviests. Hmm.
8. Tas var aizņemt kādas 30 minūtes bet var arī aizņemt stundu, viss atkarīgs no gatavošanas metodes.
9. Kad ķirbis gatavs, to jāpadzesē un jāizgrebj ķirbja 'gaļu', lai pāri paliek tikai mizas (manā gadījumā mizas arī jau sāka jukt kopā, es pārcentos). Šķidrumu, cik varam, nolejam jau sākumā.
Foto: Alise Zommere
10. Tad, kad viss labums ir izkasīts, to sablenderē. Tā kā masa ir tik mīksta, tad gan jau var iztiks arī ar parasto kuļamo (lai gan tas varētu būt baigi ķēpīgi? Es nezinu).
Foto: Alise Zommere
11. Te nu ir tā masa, tomēr vēl ne pilnībā gatava! Virs katla paņemam sietiņu un liekam to iekšā nostādināt uz pāris stundām. Šādā veidā var labi atbrīvoties no pārmērīgā sulas daudzuma (īstajos cepamajos ķirbjos ūdens ir minimāli, kamēr lielajos vesels ezers)
Foto: Alise Zommere
12. Tas arī ir viss
13. Šo masu var pāris dienas uzglabāt ledusskapī vai likt saldēt maisiņos- lieliski uzglabāsies vismaz gadu... vai vairākus.
14. Noslēgumā:
15. Teikšu tā, vispār man ķirbis negaršo, bet kūkās un mafinos tas ir ļoti labs. Gatavojot ķirbja purē tas labi smaržoja un diezgan labi arī garšo.
16. Šādā veidā iesaku izmēģināt ieviest savā dzīvē vairāk ķirbja
Foto: Alise Zommere
17. p.s. vislabākais ķirbja izmantošanas veids manā skatījumā ir tā izgrebšana ;)
Uz augšu