Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Risotto ar sparģeļiem

2010. gada 30. oktobris
Foto: Tamy
Pagatavošana
25 min
1. Sparģeļus nomazgāt un notīrīt. Tad ir 2 veidi, kā tos pagatavot (izvēlies, kā tev labāk patīk):
2. liec visus sparģeļus tvaika katlā un 5 minūtēs tos nogatavo;
3. uzvārīt sparģeļus līdz tie salīdzinoši mīksti. Tad nogriezt sparģeļu galviņas nost no kātiņiem un atlikt malā, kamēr kātiņus blenderī sakuļ biezenīti.
4. Katliņā uzsildīt eļļu, kurā vieglītēm apcept smalki sagrieztu sīpolu. Kad sīpols viegli apzeltīts, pievienot puskausiņa buljona, lai sīpols necepās (savādāk kļūs grūtāk “sagremojams”). Tur pat pievienot rīsus un visu kārtīgi maisīt ar koka karoti un pacepināt tā 1-2 min. Rīsi kļūs vegli “caurspīdīgi” un tad pievienot pusglāzi baltvīna. Tiklīdz vīns iztvaiko, tā pievienot kausiņu buljona (ja kas, ūdeni, kurā novāriji sparģeļus arī var izmantot) un sparģeļu biezeni. Iemaisīt visu un pievienot vēl kausiņu buljona. Vārīt uz lēnas uguns.
5. Tagad ir jāseko pakaļ tam, kā rīsi vārās. Ik pa laikam jāpievieno kausiņu vai pusotra (nu tā, lai rīsi nosegti) buljona klāt līdz redzēsi, ka rīsi ir gatavi. Neaizmirst maisīt!
6. Mazā panniņā izkausē sviestu, pievieno pipariņus, ko pārplēs uz pusi. Sviestā 4-5 min. apcepināt sparģeļu galviņas. Kad redzi, ka rīsi ir gatavi, sparģeļu galviņas ar visu sviestu iejaukt rīsos, pasālīt visu pēc patikas. Pēc 2 min. piebērt Parmizāna sieru, noslēgt uguni un ļaut 5 minūtes rīsiem ievilkties.
7. Ja kas:
8. … ir garšīgi, ja rīsu masa nav gluži sausa un ķepīga. To var panākt pievienojot nedaudz buljona.
9. … pasniedzot ēst neaizmirst pabrīdināt, ka rīsos ir piparu gabaliņi, ko labāk neēst.
10. … es šos rīsus pasniedzu ar to pašu baltvīnu, ko pievienoju tos gatavojot.
11. P.S. Kad ir sparģeļu laiks labāk izmantot svaigos, bet ziemā es gatavoju šo risotto no saldētiem sparģeļiem, ko veikalā var nopirkt (tos tad nav jāmazgā un jātīra pašam) vai ja pats noglabā ziemai.
Uz augšu