Sākums > Receptes > Uzkodas

Liellopa aknu “napoleons

2005. gada 1. maijs
Foto: Rita Prane
Pagatavošana
25 min
1. Sagatavo pildījumu. Burkānu un sīpolu nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. Pārkaisi ar ¼ tējkarotes sāli, 1 tējkaroti melno sinepju graudiņu un ¼ tējkarotes maltu ķimeņu, un rūpīgi samaisi. Pievieno 2 tējkarotes galda etiķa un atkal rūpīgi samaisi. Trauku ar pildījumu noliec malā, lai pamarinējas 15 minūtes. Pēc tam pievieno 2 ēdamkarotes majonēzes un rūpīgi samaisi, lai veidojas viendabīga masa.
2. Gatavo aknu plāceņus. Aknas ieliec caurdurī un pārlej ar vārošu ūdeni, lai būtu vieglāk noņemt plēvi. Atbrīvo aknas no plēves un sagriez tās nelielos gabaliņos. Sagrieztās aknas vai nu izmal caur gaļas mašīnu un tad sajauc, vai arī sablenderē kopā ar 1 olu, ¼ glāzes piena, ¾ glāzes miltu un ¼ tējkarotes sāls, līdz veidojas viendabīga masa, pankūku mīklas biezumā. Neliela diametra pannā uzkarsē eļļu un lej ar zupas pavārnīcu mīklu tā, lai veidojas apmēram 3-4 mm bieza “pankūka”. Cep katru plāceņa pusi 2-3 minūtes, gatavos plāceņus liec vienu otram virsū. Plāceņi jācep pa vienam, nevar vienā pannā cept uzreiz divus vai vairāk plāceņus. No receptē dotā produktu daudzuma sanāk 4-5 plāceņi.
3. Veido “Napoleonu”. Traukā, uz kura tu domā pasniegt “Napoleonu” (šķīvis, neliela paplāte), ieliec vienu plāceni (viņam jābūt vēl siltam) un vienmērīgi nozied tā virspusi ar majonēzi, pēc tam vienmērīgi uzklāj marinēto burkānu/sīpolu pildījumu. Liec virsū otru plāceni, nedaudz to piespiežot, un dari tāpat kā ar pirmo. Tādā veidā – pamīšus plācenis, majonēze, pildījums – saliec kopā visus gatavos plāceņus. Virsējā kārtā jābūt pildījumam. Ar karotes palīdzību uzmanīgi nolīdzini gar “Napoleona” malām visu izsūkušos majonēzes/pildījuma masu. Noliec gatavo “Napoleonu” vēsumā uz vienu stundu ievilkties.
4. Pabeidz “Napoleonu” un pasniedz. Kad “Napoleons” ir vienu stundu pastāvējis, rūpīgi nolej sakrājušos šķidrumu, vēlreiz rūpīgi nolīdzini tā malas ar izsūkušos majonēzi/pildījumu, apkārt “Napoleonam” uz trauka malām sakaisi smalki sakapātus lociņus. Pasniedzot “Napoleonu” sagriež tāpat kā griež torti.
Uz augšu