Bišu dūriens

2009. gada 24. novembris
Foto: Receptes.lv
Pagatavošana
180 min
1. Atdzīvina raugu: raugu sadrupina bļodiņā, pieliek šķipsniņu cukura un miltu, samaisa ar remdenu ūdeni, novieto siltā vietā. Precizitātes mīļotājiem var ieteikt attiecību: raugs 100 : cukurs 5 : milti 10 : ūdens 150.
2. Taisa rauga mīklu: sasilda pienu, izkausē margarīnu, sāli, cukuru, garšvielas. Iemaisa daļu no sijātiem miltiem, atdzīvināto raugu. Pievieno atlikušos miltus, samīca, kamēr nelīp pie rokām, pārkaisa ar miltiem. Liek rūgt. Atspaida, vēl uzraudzē. Izliek uz plāts (iepriekš nedaudz ietauko plāti ar margarīnu), kārtīgi uzloka uz augšu malas (lai nelītu nost pildījums), pārlej pildījumu. Cep, kamēr izcepta mīklas apakša.
3. Pildījuma pagatavošana: sakapā vai sadrupina riekstus (nevajag malt vai grūst piestā, jo tad pazudīs riestu struktūra). Margarīnu izkausē, pievieno cukuru, medu, uz mazas liesmas uzvāra, pēc tam pievieno sakapātos riekstus. Atdzesē (līdz temperatūrai, kurā nesarausies olas), pievieno ar krējumu un sāli sakultas (nevajag sakult putās) olas.
4. Piezīmes. Recepte norakstīta no veciem pierakstiem. Pie skaitļiem nav mērvienību, bet tiem vajadzētu būt gramiem. Margarīna marku nosaukt nav iespējams, jo receptes pierakstīšanas laikā pirms kādiem 25 gadiem bija tikai viena veida margarīns, tāpēc te ir iespēja lēmumiem un eksperimentiem. Mandeļu vietā ļoti garšīgi ir negrauzdēti valrieksti, bet riekstus var lietot dažādus, gan grauzdētus, gan negrauzdētus. Krējumam nav rakstīts klāt - skābs vai salds, bet kādreiz esot lietots skābais krējums. Pildījumu nevajag taisīt iepriekš, jo var palikt stīgrs un saslāņoties.
5. Rezultāts ir tiešām garšīgs! :)
Uz augšu