Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Īstens uzbeku plovs

2009. gada 26. augusts
Jau vairākus gadus gatavoju plovu tieši tā, un nekad neesmu vīlies. Sadūšojos uz šo pasākumu apmēram reizi mēnesī. Bet taisu uzreiz vismaz 2-3 reizes vairāk, jo visi ģimenes locekļi, draugi un kolēģi ir vienkārši „starā” no šī produkta. Tas, ka man izdevies noķert visai precīzu uzbeka plova recepti, pierādījās, kad pie manis ciemojās īsta uzbekiete. Pajautāju, kā garšo? Viņas atbilde – „Tas ir plovs!” man bija augstākā mēra apbalvojums manai gatavošanas mākai.
Lai pagatavotu plovu pēc šīs receptes ir patiesi jāmīl gatavošanas process. Ievērojot visus daudzumus, laikus un secību rezultāts būs fantastisks. Nesacerieties, ka pietiks ar 180 minūtēm. Varbūt, gatavojot 10. reizi. Pirmajā reizē rēķinieties ar 5 stundām. Bet ticiet – tas ir tā vērts. Tāpēc daži papildus padomi.
1. Ideālā variantā gatavošanā izmanto „kazanu” – čuguna katlu ar biezām sienām. Esmu atklājis, ka kvalitatīvs, moderns katls ar labu termoizkliedējumu(lietoju Tramontina, bet nesen IKI akcijās iegādātais ir tikpat noderīgs) var aizstāt „kazanu”.
2. Zirvaks – tas ir plova pamats, kurš nosaka garšu. Tajā ietilpst visi produkti izņemot rīsus un ķiplokus.
3. Ja iespējams lietojiet eļļas vietās „kurdjuku” – aitas astes speķi. Latvijā ļoti grūti dabūt (man draugi atved no Maskavas), jo pie mums tirgo tikai jaunos jērus, kuriem šis speķis vēl nav izveidojies.
4. Parasti izmantoju Basmati rīsus. Lai gan uzbeki gatavo no sarkanajiem.
5. Sīpola galviņas „sadedzināšana” eļļā šai receptē it kā nav aktuāla, jo process paredz smakas/garšas noņemšanu kokvilnas eļļai no kuras gatavo Uzbekistanā. Tomēr esmu to paturējis.
6. Pirmajās reizēs sagrieztos sīpolus sacepu nepietiekami. Gadījās redzēt kā gatavo profesionāļi – jēdziens „tumši zeltaini” būtībā ir jāsaprot, kā „johaidī, piedega”.
7. Nu ko, lai Jums izdodas. Pieejiet šai receptei, nevis kā ēdiena gatavošanai, bet kā radošam procesam ar jauku rezultātu. Iedomājieties vietu, kur šo plovu gatavo. Bezgalīgas stepes, zilas debesis, jēru pulks un gans nesteidzīgi gatavo plovu...
Pagatavošana
180 min
1. Rīsus noskalojiet vairākos ūdeņos. Pēdējam ūdenim jābūt absolūti dzidram.
2. Jēra gaļu noskalojiet un sagrieziet kubiņos (~ 3x3cm). Notīriet sīpolus un burkānus. 3 sīpolus sagrieziet plānos pusgredzenos, burkānus – pagaros stienīšos (~1x1cm). Notīriet ķiplokiem ārējo miziņu, bet nesadaliet zobiņos.
3. Sakarsējiet katlu, ielejiet eļļu (vai izkausējiet sasmalcinātu aitas astes speķi) un sakarsējiet, kamēr sāk dūmoties. Ielieciet atlikušo sīpolu un cepiniet, kamēr melns. Izmetiet.
4. Ielieciet sagrieztos sīpolus un apcepiet līdz tumši zeltainam stāvoklim (vismaz 7 min). Ielieciet gaļu un cepiet, kamēr parādās garoziņa. Ielieciet burkānus un NEMAISOT cepiet 3 min. Samaisiet visu un cepiet viegli apmaisot 10 min.
5. Saberziet rokās ziru un koriandru un kopā ar bārbeles ogām ielieciet katlā. Pieberiet sāli. Samaziniet uguni līdz vidējam un gatavojiet, kamēr burkāni kļūst mīksti (~7-10min). Ielejiet VĀROŠU ūdeni, lai tas pārklāj zirvaku 2cm. Ielieciet čilli piparus. Samaziniet uguni un sutiniet zirvaku 1 stundu.
6. Rīsus vēlreiz noskalojiet un noteciniet. Uzklājiet uz zirvaka vienmērīgā slānī, palieliniet uguni līdz maksimumam un caur putu karoti ielejiet VĀROŠU ūdeni tā lai tas pārklāj rīsus 3cm. Tiklīdz ūdens aiziet no virsmas iespiediet rīsā ķiploka galviņas. Samaziniet uguni līdz vidējam un vāriet, kamēr rīsi gatavi. Viegli uzsitiet ar putu karoti pa rīsiem. Ja skaņa būs dobja izduriet ar tievu kociņu (šašlika iesmu) vairākus caurumus līdz pašai apakšai. Izlīdziniet virsmu piesedzot caurumus, uzlieciet virsū šķīvi un katlam vāku. Samaziniet uguni līdz minimumam un atstājiet uz 30 min.
7. Lai labi garšo! Būšu priecīgs par komentāriem. Tāpat jautājiet, ja kas nav skaidrs par procesu vai sastāvdaļu iegādi.
Uz augšu