Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Jēra gaļas zupa/sautējums

2005. gada 28. aprīlis
Foto: Receptes.lv
Pagatavošana
180 min
1. Lielā katlā uzvāram nedaudz ūdens, sametam tomātus bez mizām - tās pirms tam noņem tradicionālajā veidā, plaucējot verdošā ūdenī. Turpat un uzreiz liekam arī sīplus un ķiplokus. To visu vajag sagriezt, bet ne īpaši smalki. Tiklīdz ūdens atkal sāk vārīties, ieliekam gabaliņos sadalītu jēra gaļu. Sālītis, pipariņi, lauru lapiņas un, lai vārās. Ik pa brīdim apmaisam un pielejam ūdeni. To vislabāk pirms pieliešanas uzvārīt, lai process neapstājas.. Kādas 2,5 stundas jērs sautējas tajā tomātu-sīpolu-ķiploku masā, līdz kļūst pavisam mīksts. Pieberam burkānu ripiņas, pēc 10 min. kubiņos sagrieztus kartupeļus un pēc brīža arī strēmelītēs sagrieztu papriku. Kad kartupeļi mīksti, izslēdzam karstuma padevi (gāzi vai elektrisko plīti) un beram iekšā sagrieztus zaļumus - dilles, pētersīļi un noteikti arī kindza tiem, kam tā garšo. Samaisam, uzliekam vāku un 5 minūtes gaidam, kad tas zaļais labums ievelkas.
2. Var, protams, izmantot arī citu gaļu, bet īstais smeķis ir tieši ar jēru. Produkts piemērots piknikiem un vislabāk gatavojams, ja pieejami normāli tomāti, jo, saliekot ķīmiskos tas produkts ievērojami zaudē garšas īpašibas.
Uz augšu