Gardā mājas maize

2009. gada 4. jūlijs
Foto: XPovar
Pagatavošana
120 min
1. Bļodā ielejam ūdeni, pievienojam sāli, cukuru, eļļu un etiķi. Visu samaisam. Krūzītē sadrupinam raugu un saberžam ar cukuru, līdz ir šķidra masa. Iemaisam pie pārējām sastāvdaļām un sākam bērt un iemīcīt miltus. Mīklai jāsanāk mīkstai, taču tādai, kad pie rokām nelīp. Kad tas panākts, liekam lietā muskuļu enerģiju uz pamatīgu 5-10 minūšu mīcīšanu (labas zāles pret dusmīgu noskaņojumu :)) Saveļam bumbu, pārsedzam ar dvielīti un liekam siltumā rūgt 40-60 min. (mīklas apjomam vajadzētu palikt 3x lielākam).
2. Pēc tam mīklu viegli mīcot saveļam bumbā, liekam uz plāts, virspusē ar nazi iztaisam iegriezumus un kādas 10 min. ļaujam mīklai uzrūgt. Apsmērējam ar olu ( smērējot tikai ar dzeltenumu iegūst izteiktāku brūnumu, redzams fotogrāfijā) un šaujam cepeškrāsnī iekšā 185°C uz 40-50 min.
3. Izņemam no krāsns un apsedzam ar dvielīti, lai garoziņa paliek mīksta.
4. Griezt protams labāk atdzisušu, ja vien to spēs izturēt :) , visbiežāk kāds kādu galu jau būs nočiepis karstu :)
5. NB: Etiķis maizei neļauj drupt un nodrošina optimālu skābuma līmeni rūgšanas procesam, ja maizes bāze ir piens, tad to nodrošina pienskābe. Gala produktā etiķa garša nav sajūtama, par to var neuztraukties.
6. PS: Miltus labāk izvēlēties tādus, kas piemēroti maizes cepšanai. Es lietoju Dobeles Lieliskos. Extra markas milti gan būs baltāki, bet maize sanāks ļoti blīva un smaga - šādi milti vairāk piemēroti cepumiem, biskvītiem, u.c. saldumiem.
7. PS: Ar šo recepti var rasties iespaids, ka nākas patērēt daudz laika. Taču, ja pareizi saplāno darbības virtuvē un pat visā mājā, tad pilnīgi mierīgi paralēli var pat logus mazgāt.
Uz augšu