Gardā mājas maize

3 1
Kolekcijas: Veģetārās

Sastāvdaļas

  • 300 ml silta ūdens
  • 1 tējk. sāls
  • 1 ēd.k. cukurs
  • 1 ēd.k. galda etiķis (9%) (obligāti)
  • 2 ēd.k. olīveļļa (var arī augu)
  • 50 g presētā maizes rauga
  • 3 -4 tējk. cukurs (rauga šķīdināšanai)
  • 1 kg milti
  • 1 ola vai dzeltenums apsmērēšanai

Pagatavošana

120 min.
  1. Bļodā ielejam ūdeni, pievienojam sāli, cukuru, eļļu un etiķi. Visu samaisam. Krūzītē sadrupinam raugu un saberžam ar cukuru, līdz ir šķidra masa. Iemaisam pie pārējām sastāvdaļām un sākam bērt un iemīcīt miltus. Mīklai jāsanāk mīkstai, taču tādai, kad pie rokām nelīp. Kad tas panākts, liekam lietā muskuļu enerģiju uz pamatīgu 5-10 minūšu mīcīšanu (labas zāles pret dusmīgu noskaņojumu :)) Saveļam bumbu, pārsedzam ar dvielīti un liekam siltumā rūgt 40-60 min. (mīklas apjomam vajadzētu palikt 3x lielākam).
  2. Pēc tam mīklu viegli mīcot saveļam bumbā, liekam uz plāts, virspusē ar nazi iztaisam iegriezumus un kādas 10 min. ļaujam mīklai uzrūgt. Apsmērējam ar olu ( smērējot tikai ar dzeltenumu iegūst izteiktāku brūnumu, redzams fotogrāfijā) un šaujam cepeškrāsnī iekšā 185°C uz 40-50 min.
  3. Izņemam no krāsns un apsedzam ar dvielīti, lai garoziņa paliek mīksta.
  4. Griezt protams labāk atdzisušu, ja vien to spēs izturēt :) , visbiežāk kāds kādu galu jau būs nočiepis karstu :)
  5. NB: Etiķis maizei neļauj drupt un nodrošina optimālu skābuma līmeni rūgšanas procesam, ja maizes bāze ir piens, tad to nodrošina pienskābe. Gala produktā etiķa garša nav sajūtama, par to var neuztraukties.
  6. PS: Miltus labāk izvēlēties tādus, kas piemēroti maizes cepšanai. Es lietoju Dobeles Lieliskos. Extra markas milti gan būs baltāki, bet maize sanāks ļoti blīva un smaga - šādi milti vairāk piemēroti cepumiem, biskvītiem, u.c. saldumiem.
  7. PS: Ar šo recepti var rasties iespaids, ka nākas patērēt daudz laika. Taču, ja pareizi saplāno darbības virtuvē un pat visā mājā, tad pilnīgi mierīgi paralēli var pat logus mazgāt.

Komentāri

Edvins 2015. gada 20. novembris 21:52
Viss ir ka nākas... Man mājas ir virtuves kombainis un ideāli tagad tikai gaidu iznākumu, bet es necepu vienu veselu bet gan bulciņu veida... :) ar to pasu laiks jāsamazina jo mazāk jācepj
LILa 2015. gada 4. maijs 07:46
Ūdens ir par maz. Jālej kādi 500 gr.
jasper 2015. gada 14. aprīlis 16:08
Es vairākas reizes (5) esmu cepis pēc šis mīklas receptes.
1. man šķiet ka ūdens ir par maz, vienmēr japieleij vairāk nekā norādīts receptē.
2. Citādāku maizi vēl nēsmu cepis, bet šķiet ka ši sanāk tāda ļoti blīva... (varbūt tādēļ ka izmantoju augstākā labuma miltus)
Ok, bet mēģināšu paekspermentēt pameģināt kādu citu recepti.
Vēl man ir doma ūdens vietā pienu liet...

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Konditoreja un maize