Piparkūku namiņš

2009. gada 3. janvāris
Foto: Depositphotos
Pagatavošana
240 min
1. Mīklas pagatavošana. Uzvārs sīrupu, cukuru un sviestu uz lēnas uguns, noņem no sildvirsmas.
2. Pievieno piparkūku garšvielas un 2/3 miltu. Sajauc viendabīgu masu un atdzesē līdz 20 grādu temperatūrai.
3. Izsijā un iemaisa atlikušos miltus ar cepamo pulveri.
4. Samīca viendabīgu mīklu un liek ledusskapī. Gatavā mīkla ledusskapī jānotur vismaz 2 līdz 3 stundas (vislabāk nedēļu).
5. Namiņa cepšana. Vispirms iecerēto māju zīmē uz papīra. Šabloniem izmanto kartonu vai cepamo papīru.
6. Izgriež sienas ar vai bez lodziņiem, jumtu, logu slēģiem, skursteni, dekoratīviem elementiem sirds, rombu un eglīšu formām. Izrullē mīklu 0,5 cm biezā kārtā.
7. Izmantojot šablonus, izgriež detaļas un cep cepeškrāsnī uz cepamā papīra vai pergamenta 180 grādu temperatūrā.
8. Namiņa veidošana. Vispirms sagatavo <<būvlaukumu>>. Par to var kalpot paliktnis, finiera gabals vai dēlītis.
9. Detaļu savienojuma vietas noziež ar karameli un salīmē kopā. Sāk ar sienām. Var izmantot <<palīgu>> - izmēra ziņā atbilstošu kasti, kas aptīta ar foliju. Ļauj sienām kārtīgi salipt, tajā laikā pielīmējot skursteni.
10. Pēc tam ķerš pie jumta veidošanas. Tad turpina ar logu slēģiem un durvīm.
11. Karameles līme. Pannā izkausē cukuru, pievieno lāsīti ūdens.
12. Glazūra. Olas baltumu sakul putās, pamazām pa vienai karotei pievieno izsijāto pūdercukuru, pēc tam - citrona sulu. Kad glazūra veido reljefu rakstu, tā ir gatava dekorēšanai.
13. Sāc dekorēt!
14. Lai labi garšo!
Uz augšu