Sākums > Receptes > Deserti

Veco laiku ķirbju ķīselis

2008. gada 12. decembris
Foto: Maija Kalniņa
Pagatavošana
1 min
1. Nelielā ūdens daudzumā izvāra sagrieztus ķirbjus. Šķidrumu nolej un ķirbjus izberž caur sietu.
2. Saberztajai masai pievieno pienu, cukuru, vaniļas cukuru, uzvāra. Pievieno ūdenī izšķīdinātus kartupeļu miltus līdz uzmet burbuli. Izlej traukos, pārber ar cukuru, lai neveidojas bieza kārta.
3. Mērces pagatavošana. Brīdinu-atver logu, jo virtuve būs pilna ar dūmiem!
4. Dziļā pannā sagrauzdē (sadedzina) cukuru, pielej ūdeni, vāra līdz cukura karamelītes izšķīdušas, pievieno citronskābi un cukuru pēc garšas. Beigās pievieno ūdenī izšķīdinātus karupeļu miltus.
5. Ķirbju ķīselis līdzīgi piena ķīselim var noslāņoties, bet, jo vairāk būs ķirbju, jo tāda varbūtība būs mazāka. Mērci var gatavot arī no sulām, bet, ticiet man- ar dedz.cukuru tā ir klasika.
6. PS. Recepte mācīta pag.gadsimta 30.gados Nīcas skolā mājturības stundā.
Uz augšu