Sākums > Receptes > Deserti

Šokolādes un lazdu riekstu kūka

2008. gada 5. novembris
Foto: Receptes.lv
Pagatavošana
60 min
1. Iepriekšējā vakarā nomazgā rozīnes un aplej ar brendiju.
2. Uz lēzenas cepamās plāts uzklāj foliju un uzber lazdu riekstus, liek cepeškrāsnī grauzdēties 7-10min 200 grādu karstumā. Riekstiem jāapcepas zeltaini brūniem.
3. Gabaliņos sagrieztu sviestu un gabalņos salauztu šokolādi liek nelielā katliņā un maisot izkausē ūdens peldē. Kad šokolāde pilnībā izkususi, nogriež uguni, bet šokolādes katlu atstāj peldēties karstajā ūdenī, lai masa neatdzistu.
4. Divos traukos atdala olas baltumu no dzeltanumiem.
5. Vispirms ar mikseri saputo dzeltanumus ar pusi cukura (50g), līdz masa ir gaiša, gaisīga un cukurs pilnīgi izkusis.
6. Saputo olbaltumus stingrās putās. Tad pa tējkarotei pievieno olbaltuma putām atlikušo cukuru, katru reizi saputojot ar mikseri. Beigās jābūt biezai, spīdīgai, bezē līdzīgai masai.
7. Šokolādes masai pievieno saputotos olu dzeltenumus, izcilā, tad divos piegājienos pievieno olu baltumus un uzmanīgi vienmērīgi iecilā. Beigās pievieno gabaliņos sadauzītus lazdu riekstus un brendijā izmērcētās rozīnes, visu izmaisa.
8. Apaļo kūkas formu ieziež ar sviestu, lej mīklu un cep stundu 180 grādu karsumā. Iekšpusē tai jābūt nevis sausai kā biskvītam, bet mitrai un it kā neizceptai. Kad kūka izņemta no krāsns, aplaiž nazi pa formas iekšējo malu un apklāj kūku ar dvieli.
9. Neuztraucieties par plaisām- tādēļ jau domāta glazūra, lai noslēptu plaisas!
10. Gatavo glazūru.
11. Saldo krējumu mazā katliņā uzvāra līdz pirmajiem burbuļiem un pārlej pāri gabaliņos salauzītai šokolādei. Atstāj uz mirkli ievilkties, tad ar koka karoti vai blenderi sakuļ, līdz šokolāde izšķidusi un masa ir viendabīga. Pievieno sīrupu un atkal izmaisa.
12. Atdzisušo kūku aplej ar glazūru. Liek vēsā vietā uz vairākām stundām, lai glazūra sastingst. Vislabāk kūka garšo nākamajā dienā.
Uz augšu