Pilngraudu rupjmaize

2008. gada 23. maijs
Foto: Ramona Vaļģe
Pagatavošana
180 min
1. Ieraugs.
2. Sajauc miltus ar ūdeni un atstāj siltā vietā (virtuvē) slēgtā traukā uz 24 stundām. Nākošajā dienā pievieno atkal miltus un ūdeni. Tā turpina, līdz dabiskie raugi ir savairojušies un masa ievērojami palielinājusies un ieguvusi skāba krējuma konsistenci ar patīkamu skābenu smaržu.Atstāj pāris karotes ierauga "sēklai", pārējo pievieno mīklai. Atstāto ieraugu var uzglabāt ledusskapī. Tad jauna porcija ierauga būs ātrāk uzaudzējama - pievieno apm. 200 g miltu un ūdens un paraudzē 5-6 stundas un jaunais ieraugs būs gatavs.
3. To visu var darīt, protams, arī ar kviešu miltiem, ja vēlas kviešu maizi, vai bulciņas utt.
4. Nu lūk, tagad samīca visas mīklas sastāvdaļas vismaz 10 min. ar rokām vai maizes mašīnā, lai veidotos vidēji stingra mīkla. Uzraudzē līdz dubultojies apjoms (atkarībā no telpas temperatūras un gadalaika 2-5 stundas).
5. Liekam kastes formā (30 cm) - brīvā kukulītī pilngraudu rudzu maize pārāk izplūst..., uzraudzējam,līdz forma pilna ar mazu uzkalniņu (1 stunda).
6. Liekam uz max. sakarsētā krāsnī. Vēlams ielikt trauku ar ūdeni un ar puķu laistāmo izsmidzinātāju iepūst tvaiku. pēc 10 min. temperatūru samazinam uz 180 C grādiem un cepam 1,5 - 2 stundas. Laiks var atšķirties, jo katrai krāsnij ir savi knifi... Es cepu gāzes krāsnī 2 stundas. Ja liek mazākās formītēs, piem., 10 cm, tad cepu 1 stundu.
7. Var cept arī maizes mašīnā, taču tikai tad, ja ir tāda, kam var pēc programmas beigām pielikt papildus cepšanu, jo standarta programmām ir pārāk īss cepšanas laiks pilngraudu rupjmaizei- vidū būs jēls...
8. Lai labi garšo un izdodas - bez rūpnieciska rauga un cukura.
9. (Mana "slepenā"recepte jau 10 gadus)
Uz augšu