Boloņas mērce

2005. gada 14. aprīlis
Foto: Depositphotos.com
Mērci ledusskapī var uzglabāt līdz pat nedēļai. Ar katru dienu tā kļūst arvien garšīgāka. Atdzesēta tā ļoti labi garšo uzziesta uz maizes. Mērci saldētavā var uzglabāt līdz pat mēnesim - atdzesē mērci, pārliec slēgtā traukā un liec saldētavā.
Pagatavošana
220 min
1. Sagatavo dārzeņus. Nomizo burkānus un sagriež gabaliņos. Seleriju kātus sagriež ripās. Sīpolus gareniski pārgriež uz pusēm un tad sagriež pusripās. Tomātiem nolej šķidrumu atsevišķā traukā. Pašus tomātus sagriež rupjās šķēlēs.
2. Dziļā pannā ielej visu olīveļļu un uzkarsē. Liek cepties seleriju kātus, sīpolus un burkānus. Cep 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot, līdz tie kļūst viegli zeltaini.
3. Kad dārzeņi ir apcepušies, liek klāt malto gaļu un turpina cepšanu, līdz gaļa kļūst brūna. Cepšanas beigās pielej vīnu un sautē, līdz alkohols ir iztvaikojis, - aptuveni 10 minūtes.
4. Pievieno garšvielas. No kātiņiem noņem salvijas un rozmarīna lapiņas. Sagriež tās. Pannā pie dārzeņiem un gaļas liek sagriezto rozmarīnu, salviju, lauru lapas, sagrieztus konservētos tomātus un pielej to sulu. Ļauj vārīties. Kā pēdējo sastāvdaļu pievieno 3/4 buljona. Visu uzvāra, tad samazina liesmu līdz minimumam un ļauj vārīties 3 stundas. Ik pa laikam apmaisa un, ja nepieciešams, pielej atlikušo buljonu.
5. Novārītā mērce ir stipra un sātīga. Tai ir bieza konsistence. Pasniedz to ar makaroniem.

Labu apetīti!
Foto: Depositphotos.com
Uz augšu