Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Dārzeņu sacepums ar gaļu

2008. gada 10. februāris
Foto: Agnese, Oļeškēviča
Pagatavošana
90 min
1. Sagatavošanās 30min
2. Malto gaļu sajauc ar dažādām garšvielām (sāli, buljoniņiem, speciāliem maisījumiem maltajai gaļai (pēc vēlēšanās)) apcep pannā (eļļā vai sviestā - tas jau ir gaumes jautājums) kopā ar smalki sakapātiem sīpoliem, ķiplokiem (es izmantoju arī 5 piparu maisījumu). Regulāri apmaisa.
3. Kamēr cepas gaļa, nomazgā un sagriež visus dārzeņus šķēlītēs, brokoļus un puķkāpostus sadala mazākos čemuriņos.
4. Paņem veidni cepšanai (vēlams tādu dziļāku), ietauko ar sviestu vai eļļu, tad sāk pa rindiņai kārtot dārzeņus. Vienu rindiņu ar, piemēram, kartupeļiem, nākamo ar šampinjoniem, tad burkānus utt. Apakšējā veidnes daļa visa jānoklāj ar dāzreņu rindiņām. Tad visai dārzeņu kārtai pāri pārklāj apcepto malto gaļu. Pēc tam atkārtoti liek dārzeņus. - 2 attēlā parādīts.
5. Nākamais solis - mērcītes pagatavošana. Var izmantot jau gatavos sauso mērču maisījumus, vai arī pagatavot mērcīti mājas apstākļos. Uz pannas sakarsē pāris šķēlītes sviest, pievieno garšvielas (kādas patīk - var kādu buljona kubiņu, piemēram), pāris ēdamkarotes miltu, sacep to visu. Paralēli maisot, pielej saldo krējumu un karsē līdz pirmajam burbulim. Mērcei jābūt garšvielu ziņā stiprākai kā tai, ko ikdienā izmatojam uz gaļas vai piedevām. To pārlej pāri veidnē sakārtotajiem dārzeņiem un gaļai.
6. Var to visu vēl pārkaisīt ar zaļajām olīvām.
7. Sarīvē sieru un pārskaisa pāri tā, lai kūstot tas veido tādu kā garozu (iekšā dārzeņi sautēsies mērcē un sulā, kas no tiem izdalīsies - tāpēc arī mērce vajadzīga nedaudz "garšvielīgāka").
8. Es pa virsu saliku riekstus kā dekoru, bet tas ir gaumes jautājums.
Uz augšu