Sākums > Receptes > Konservējumi

Tkemali - plūmju mērce ziemai gruzīnu gaumē

2007. gada 10. septembris
Foto: Shutterstock.com
Dārzos nogatavojušās aličas, tātad ir pats laiks pagatavot tkemali - aromātisku mērci, ko Gruzijā lieto gan pie gaļas ēdieniem, gan mēdz izmantot arī ziemā gatavojot zupas un sautējumus. Mērci var pagatavot gan no Kaukāza, gan jebkurām citām plūmēm, tiesa, vēlams, lai tās nebūtu pārāk maigas. Var izmantot tiklab līdz galam nenogatavojušās, kā nedaudz pārgatavojušās ogas - mērce iegūs dažādas garšas nianses.
Pagatavošana
40 min
1. Plūmes pārgriež, izņem kauliņus liek katlā un bieži apmaisot vāra, kamēr tās savārījušās visai viendabīgā masā.
2. Kamēr plūmes vārās, nomizo ķiplokus un sakapā vai uz smalkās rīves sarīvē ķiplokus, sakapā zaļumus.

3. Kad plūmes izvārījušās, masu iztrin caur sietu, tai pievieno sasmalcinātos zaļumus, ķiplokus, sāli, cukuru.
4. Lej katlā un vēlreiz uzvāra līdz pirmajiem burbuļiem.
5. Karstu pilda tīrās burciņās vai tukšās stiprā alkohola pudelēs, aizskūvē. Ledusskapī var glabāt līdz nākamajam gadam.

Labu apetīti!
Foto: Shutterstock.com
Uz augšu