Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Risoto ar jūras ķemmītēm

2007. gada 27. marts
Foto: Kārlis Streips
Pagatavošana
60 min
1. Lielā pannā vai vokā ielej 3 ēdamkarotes olīveļļas un uz vidējas uguns cep sīpolus un ķiplokus, nepārtraukti maisot, līdz tie ir mīksti.
2. Pievieno sēnes un garšvielas un vāri, ik pa brīdim maisot, līdz sēnes ir apbrūninātas (10 min.).
3. Kamēr tas notiek, uzvāri buljonu, noņem to no liesmas.
4. Pievieno sāli un piparus, tad rīsus. Maisi 2 min., lai rīsus apklāj eļļa. Pielej vīnu un vāri vienu minūti.
5. Tagad pielej vienu glāzi siltā buljona un nepārtraukti maisi (vēlams ar koka karoti), līdz rīsi visu šķidrumu ir uzsūkuši. Turpini pievienot buljonu vienu glāzi uzreiz, katru reizi maisot, līdz tas uzsūkts pavisam. Iespējams nebūs vajadzīgs viss buljons, gatavs risoto ir krēmīgs, bet rīsi vēl ir mazliet stingri. Pārbaudi, vai pietiek sāls un piparu.
6. Atsevišķā pannā ieliec 2 ēdamkarotes olīveļļas un 2 ēdamkarotes sviesta. Kad tas uzkarsis, pievieno jūras ķemmītes un cep līdz tās abās pusēs ir apbrūninātas. NEPĀRCEP, jo pārceptas jūras ķemmītes nav baudāmas.
7. Kad risoto ir gatavs, pievieno sviestu un sieru, pārlej pāri vēl mazliet olīveļļas un labi samaisi. Liec risoto uz šķīvjiem un uz rīsiem liec jūras ķemmītes.
8. Šī recepte ir četrām personām. Saldētas jūras ķemmītes var nopirkt tajā pārtikas veikalā netālu no Daugavas, kurā ir ļoti laba jūras produktu nodaļa. Tās ir ļoti lielas un varbūt vēlēsies pirms cepšanas tās pārgriezt uz pusēm, bet katrā gadījumā atkausē tās, pirms liec pannā.
9. Otra lieta. Šī ir tā recepte, kur ir ļoti, ļoti ieteicams gatavot pašam savu buljonu (vistas kauli, burkāni, sīpoli, selerija sakne, loki, lauru lapas), jo buljona kubiciņi var būt pārāk sāļi.
10. Labu apetīti!
Uz augšu