Sākums > Receptes > Deserti

Ābolu rausis (apple pie)

2006. gada 28. novembris
Foto: Kārlis Streips
Pagatavošana
60 min
1. Uzkarsē plīti uz 220 grādiem.
2. Vispirms pagatavo mīklu. Bļodā iesijā miltus un sāli. Pievieno cūku taukus un ar dakšiņu vai mīklai domātu rīku ("pastry blender") kapā taukus līdz mikstūra līdzinās rupjiem graudiem. Sāk pievienot auksto ūdeni, vienu ēdamkaroti uzreiz, maisot ar dakšiņu līdz mīkla turas kopā. Svarīgi, lai tauki un ūdens būtu ļoti auksti, vēlams mīklu negatavot sakarsētā virtuvē.
3. Sadala mīklu divās daļās. Vienu daļu uz miltiem apkaisītas virsmas virspirms saspiež plakanā diskā un tad uzmanīgi izrullē apli apmēram 5 cm platāku nekā panna, kurā ceps rausi. Ieklāj pirmo daļu pannā, otru pusi ietin plēvē un ieliek ledusskapī.
4. Nomizo ābolus un izņem serdi. Sagriež tos plānās šķēlēs. Pievieno cukuru, citronu sulu, garšvielas un sāli, labi samaisi. Ieliek ābolus pannā, kurā ir mīkla, uzliek uz tiem mazos gabaliņos sagrieztu sviestu.
5. Izrullē otru mīklas gabalu un iegriež tajā trīs gareniskus iegriezumus (lai cepoties no pannas izkļūtu tvaiki). Apziež tās mīklas malas, kuras ir pannā, ar aukstu ūdeni. Uzklāj otru mīklas gabalu. Apakšējās mīklas malas paceļ un pārliek pāri mīklai, kura ir pannā. Izgludina malas. Ja vēlas spīdīgu virsmu, uzbirstē mīklai pienu un apkaisi ar cukuru.
6. Liek pannu krāsnī, apakšā paklājot folija gabalu (jo no rauša cepšanas laikā tecēs sula, un uz plīts grīdas tā piedegs un būs grūti nomazgājama). Cep 15 minūtes. Samazina plīts temperatūru uz 175 grādiem un cep vēl 25-30 minūtes, līdz mīkla ir gaiši brūna un stingra. Pirms pasniegšanas 10 minūtes atdzesē. Ļoti garšīga ar krējumu vai vaniļas saldējumu.
7. Lai labi garšo!
Uz augšu