Vasara ir tas laiks, kad daba un piemājas dārziņi priecē ar kārtīgu vitamīnu devu un garšām, kuras tumšajos ziemas vakaros jau paspētas aizmirst. Piedāvājam 6 receptes, lai baudītu tagad pieejamos dārza labumus Receptes.lv, Šefpavārs Grāpītis
Baudi jaunos dārza labumus!
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Par jaunajiem kartupeļiem priecājas daudz gardēžu, to garša atšķiras, kā arī tie ir bagātaki ar vitamīnu C un ir vieglāk pārstrādājami. Svaigas dillītes, lociņi, krējums un sviestiņš – tieši šīs lietas jaunos kartupeļus padara īpaši baudāmus!
Lai arī dārzā visi augļi un dārzeņi vēl nav nogatavojušies, gatavojot vari izmantot daļas no augiem, piemēram, biešu lapiņas vai kabaču ziedus – pagatavojot pareizi, garšos ļoti labi un netiks laistas vējā dārza sniegtie labumi.
Interesanti fakti:
- Jaunajos kartupeļos ir vidēji 2 reizes vairāk C vitamīna;
- Biešu lapās ir vairāk uzturvielu nekā to saknēs, taču saknes ir ilgāk uzglabājamas;
- Kabaču ziedi nav piemēroti glabāšanai – pēc noplūkšanas tie jāpagatavo;
- Uzturā labāk lietot kabaču vīriešu dzimtas ziedus (tos, kuriem galā neaug kabacītis);
- Kāpostus ieteicams uzglabāt nemazgātus, kā arī nepārgrieztus, lai nebojājas un nezaudē uzturvielas.
- Redīss ir viens no tiem dārzeņiem no kura uzturā lietojama kā sakne, tā arī lapas un ziedi;
- Jaunizauguši burkāni lielākotiess ir saldāki un sulīgāki;
- Jaunie saldie zirnīši gatavojami ar visu pāksti.