Ievēro pareizu produktu uzglabāšanas kārtību ledusskapī! Kāda tā ir?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: depositphotos.com

Nereti, atgriežoties mājās ar lieliem iepirkumu maisiem, pārtiku ledusskapī saliekam, īpaši nedomājot par izkārtojumu, - kur ir brīvāks, tur arī liekam produktus. Daudzi noteikti būs dzirdējuši, ka katrs ledusskapja plaukts tomēr ir paredzēts dažādiem produktiem, bet dzirdēts pa ausu galam nenozīmē, ka atmiņā saglabājies un vērā ņemts. Bet, ja vēlies, lai tavi sagādātie pārtikas produkti saglabātos svaigi ilgāk, tad tev noderēs šie padomi.

Pastāstīsim, kā izvietot ēdienu tādā ledusskapī, kuram ir standarta trīs plaukti, kā arī apakšējā atvilktne, kas paredzēta dārzeņiem.

1. Augšējais plaukts – produktiem, kas ir gatavi ēšanai (ikdienas lietošanai, jogurts, krējums u.c.).

2. Vidējais plaukts - produktiem, kas ir gatavi ēšanai (kūkas, sviests, pagatavota gaļa, pārpalikušais ēdiens no maltītes un cits iepakots ēdiens).

Augšējais un vidējais plaukts paredzēti produktiem tūlītējai ēšanai, gataviem ēdieniem, pāri palikušajai maltītei, pagatavotai gaļai un salātiem. Šiem visiem ēdieniem būtu jābūt pārklātiem ar pārtikas plēvi vai tie jāuzglabā aizvērtos traukos, lai novērstu bojāšanos. Šāda tipa produkti jāglabā ledusskapja augšpusē, tālāk no jēlajiem produktiem, lai to baktērijas nenonāktu tūlīt ēdamajos produktos.

3. Apakšējais plaukts - jēlai gaļai un zivīm, kuras ir apsegtas vai uzglabātas aizvērtā traukā.

Zemākais plaukts paredzēts jēlai gaļai un zivīm, kas jāuzglabā slēgtos traukos vai arī kārtīgi jāietin pārtikas plēvē, lai nesaskartos ar citu ēdienu un no tām nekas nepilētu. Neapstrādātai, jēlai gaļai vienmēr būtu jāatrodas ledusskapja apakšējos plauktos, lai tā nesabojātu citus produktus.

4. Dārzeņu atvilktne - salātiem, augļiem un dārzeņiem.

Dārzeņu atvilktne paredzēta augļiem, dārzeņiem un salātiem, kas pirms uzglabāšanas ir mazgāti. Pārliecinies, lai augļi un dārzeņi ir ietīti papīra vai plastmasas iepakojumos, lai izvairītos no iespējamības, ka tos sabojā citi produkti. Svarīgi, lai šie iepakojumi būtu ar caurumiem - gaisa piekļuvei. Salātlapas un zaļumus centies ietīt mitrā papīra dvielī, tādā veidā novēršot to sakalšanu, - ledusskapī šādi tie ilgāk būs svaigi.

Noderīgi ieteikumi:

  • Atceries, ka ledusskapja temperatūrai jābūt noregulētai uz 0 – 5 °C, tā ļauj ēdienam ilgāk saglabāties svaigam un palēnina kaitīgo baktēriju vairošanos.
  • Neaizmirsti arī sekot līdzi produktu derīguma termiņiem. Nevajadzētu lietot uzturā nevienu produktu, kuram beidzies realizācijas termiņš, jo tajā attīstās bīstamās baktērijas, kas var atstāt sliktu ietekmi uz veselību.
  • Pārliecinies, lai tavs ledusskapis nav pārpildīts. Salikt visu ledusskapī varētu šķist laba doma, bet, ja ledusskapis būs pārpildīts, var tikt bloķēta dzesēšanas ierīce, tādējādi ledusskapis nespēs uzturēt nepieciešamo temperatūru. Vēl pastāv risks, ka pārpildītam ledusskapim nevar kārtīgi aizvērt durvis, kā rezultātā ēdiens nesaglabāsies svaigs pat līdz nākamajam rītam. Ledusskapī gaisam ir brīvi jācirkulē ap produktiem, lai tos uzturētu vajadzīgajā temperatūrā.
  • Svaigākos produktus vajadzētu vienmēr novietot aiz senāk iegādātajiem. Jā, noteikumus, kurus ievēro veikali, vajag ievērot arī mājās. Šādi jūs nodrošināsiet to, ka sākumā izlietojat produktus ar īsāku derīguma termiņu un netiks veltīgi izšķiesta pārtika.
  • Ledusskapī nevajadzētu uzglabāt atvērtas bundžas, jo šādi produkti var paātrināt citu produktu bojāšanos, īpaši skābi saturošu, piemēram, augļu un tomātu. Ja vēlaties šāda veida pārtiku likt ledusskapī, pārlieciet to traukā ar vāciņu, kurš piemērots glabāšanai zemā temperatūrā.
  • Ja ledusskapja temperatūra ir pārāk augsta, par iemeslu var būt ledusskapja pārpilnība, neatbilstoša temperatūras iestatīšana vai problēmas ar dzesēšanas iekārtu - tā var būt aizsegta vai bojāta. Ja ledusskapī nav iebūvēts termometrs, iesakām tādu iegādāties, lai varētu uzraudzīt temperatūru. Atcerieties, pareiza temperatūra ir 0 – 5 °C.

Avots: Highspeedtraining.co.uk

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu