Svarīgi zināt - kādas taukvielas izvēlēties?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: receptes.lv

Īpaša uzmanība jāpievērš uzņemto tauku veidam un kvalitātei. Taukos ir sastopamas vairāk kā 100 taukskābes. Dažādos pārtikas produktos ir atšķirīgas taukskābju proporcijas. Liela daļa apēsto tauku daudzumu veido slēptie tauki, kas ir iestrādāti ēdienā.

Mēģinot izprast sabiedrības informētības un zināšanu līmeni par taukvielām, pētījuma dalībniekiem vaicājām par produktiem, kuri var saturēt piesātinātās taukskābes. Šis jautājums respondentiem sagādāja grūtības - daudzi izdarīja minējumus, paļaujoties uz intuīciju. Populārākās atbildes bija sarkanā gaļa, sviests un zivis.

Taču respondenti vecuma grupā no 18-25 gadiem kā atbildi norādīja sarkano gaļu, eļļu un margarīnu. Savukārt populārākā atbilde vīriešiem bija sviests.

“Ir divu veidu tauki – dzīvnieku tauki un augu tauki (jeb eļļas). Dzīvnieku izcelsmes produktos ir mazvērtīgie piesātinātie tauki. Priekšroka dodama produktiem, kur mazāk piesātinātās, bet vairāk mononepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes (gan Omega6, gan Omega3), kam piemiet iepriekš minētās pozitīvās ietekmes uz organismu,” skaidro gastroentroloģe Irita Roderte

Mūsdienās veselīgos taukus iespējams viegli iekļaut uzturā. Tās ir augu eļļas un smērējamās taukvielas. Protams, ka reālie pozitīvie efekti būs atkarīgi no lietotās eļļas kvalitātes. Savukārt eļļas kvalitāte ir atkarīga no iegūšanas veida, apstrādes procesa, uzglabāšanas. Tāpat jāņem vērā produktu termiskās apstrādes paņēmiens. Taukskābju sastāva un to attiecību ziņā jāizceļ rapšu eļļa un saulespuķu eļļa. Rapšu eļļā ir laba Omega-6 un Omega-3 taukskābju attiecība, kā arī mononepiesātinātās taukskābes. Savukārt saulespuķu eļļā ir īpaši daudz polinepiesātinātās (Omega-6) taukskābes. Saulespuķu eļļa ar augstu oleīnskābes saturu ir īpaši piemērota cepšanai un karsēšanai.

Jāpiemin arī cits pārtikas produkts, kas var būt nozīmīgs neaizvietojamo taukskābju avots – margarīns, kas gatavots no saulespuķu vai rapšu eļļas, ir ar augstu mono un polinepiesātināto taukskābju saturu.

Pētījumā respondentiem tika vaicāts norādīt pazīmes, kas liecina par margarīna labo kvalitāti. 33% procenti aptaujāto norāda, ka ir svarīgi, lai margarīns nesatur palmu eļļu. Savukārt 27% atzina, ka nezina, kas atrodas margarīnā, vai ikdienā to neizmanto un nevar spriest par tā kvalitāti.

“Daudzi baidās uzturā lietot margarīnu iespējamo trans tauku dēļ. Taču mūsdienās to izgatavo no kvalitatīvām augu eļļām, apstrādājot tā, lai tās saglabātu visas eļļai raksturīgās labās īpašības un uzturvērtību. Trans tauku margarīnā praktiski nav vai arī ir ļoti nelielā daudzumā. Tāpēc pievērsiet uzmanību sastāvam,” skaidro gastroentroloģe Irita Roderte. 

Vairāk par taukvielu nozīmi cilvēka organismā lasiet šeit http://taukvielas.lv/

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu