Dabīgais Sidrs – vasaras dzēriens

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: receptes.lv

 Intervija ar Sidera Sidra Fabrikas direktori – Lauru Geistardi – Šubi

 Kā Jūs izdomājāt pievērsties sidra biznesam?

 

Foto: Receptes.lv

Laura: Tas notika diezgan nejauši, mūsu ģimenes draugs savulaik ceļojot bija atklājis šos lieliskos dzērienus un pozitīvā ziņā „inficēja” mūs gan ar Normandijas sidra garšu, gan ar leģendārā kalvadosa burvību. Viņš bija izveidojis nelielu firmu Sidera Sidra Fabriku, kas importēja Latvijā šos dzērienus un mēs ar citiem draugiem kļuvām par šo produktu piekritējiem. Bet nepilnu gadu atpakaļ, mūsu draugs privātu apsvērumu dēļ nolēma pārtraukt darboties alkohola biznesā un piedāvāja pārņemt šo biznesu/hobiju mums. Tā mēs ar vīru un vēl vienu kompanjonu, arī dedzīgu sidra mīļotāju, nolēmām turpināt šo lietu.

 

Un kā veicās ar šo biznesu, vai Latvijā šādi dzērieni ir populāri?

 

Laura: To noteikti nevar uzskatīt par lielu biznesu, tā drīzāk ir sirdslieta. Pārsvarā Latvijas publika sidru asociē ar limonādei līdzīgu, saldu un ķīmisku dziru, kam ir diezgan maza līdzība ar tradicionālo, Normandijas lauku sidru. Tāpēc reti, kam tas iegaršojas uzreiz, ar pirmo reizi. Ja kompānijā ir 10 cilvēki, tad trim no tiem mūsu sidrs ies pie sirds, bet pārējie neslēps to, ka šis sidrs krasi atšķiras no tā, ko viņi ir pieraduši dzert. Šo sidru novērtēs cilvēki, kam garšo Prosecco un viņu garšas kārpiņas dod priekšroku drīzāk sausam, nevis saldam dzērienam.

 

Kas īsti ir šis Normandijas lauku sidrs?


Laura: Ja vienā teikumā, tad – sidrs ir viegls alkoholisks ābolu dzēriens ar maigu šampanieša raksturu. Ja plašāk, tad sidrs tiek brūvēts no ābolu sulas, kas tiek iegūta no tā sauktajiem „sidra āboliem”, sīki, mazi ābolīši, kuru izskats ir visai apšaubāms, bet toties tie satur unikālu garšas un sulas kombināciju. Tieši āboli ir burvīgā sidra un vēlāk arī kalvadosa noslēpuma atslēga. Normandija, kas atrodas Ziemeļfrancijā tiek uzskatīta par Parīzes pieliekamo kambari un sidra dzimteni. Oficiāli sidra ražošanai ir ieteiktas 48 ābolu šķirnes. Vienkāršojot tās iedala: “saldās”, “saldi-rūgtās”, “rūgtās” un “skābās”. Galvenais izvēles kritērijs – ir tanīna saturs sulā un tā skābums. Uzskatāms, ka ideālais maisījums sidra pagatavošanai ir: 40% saldo ābolu, 40% rūgto un 20% skābo ābolu proporcija. Skābie āboli dzērienam piešķir svaigumu un spirgtumu, rūgtie āboli – struktūru un miecvielas, bet saldie – maigumu un alkoholu. Bet katram meistaram ir sava unikāla recepte, kas tiek pārmantota no paaudzes paaudzē.

Receptes.lv

 

Cik sens ir šis dzēriens?

 

Laura: Vairākos literāros avotos tiek minēts, ka pirmās vēsturiskās liecības par sidra gatavošanu nāk no Vidusjūras baseina valstīm  mūsu ēras 1.gs. Ap astoņsimto gadu dzēriens kļuva plaši pazīstams Normandijā un Britānijā, un pirmo reizi rakstos pieminēts 1205. gadā Britānijā. Savulaik sidrs tika uzskatīts par zemnieku dzērienu, bet 17.gs. tas sāka parādīties arī uz aristokrātu galdiem. Sidram tika piedēvētas dziedinošas spējas un kas, zin – iespējams nav dūmu bez uguns. Savukārt, 20.gs. 60.gados ar Beļģijas, Francijas, Nīderlandes un Vācijas Augļu vīna ražotāju asociāciju iniciatīvu tika izveidota  Eiropas Savienības sidra un augļu vīna ražotāju asociācija - L’Association des Industries des Cidres et Vins de fruits de l’U.E.

Kā Jūs ieteiktu baudīt sidru?

Viennozīmīgi sidrs ir vasaras dzēriens. Tas veldzē un dod spirgtumu. Sidrs ir vieglāks kā vīns, (vidēji 4,5%), un tāpēc lieliski iederas arī dienas vidū, piemēram, pie launaga salātiem, zivīm vai vistas ēdieniem. Sidrs būs arī piemērots kopā ar augļiem vai ar sieru, kā arī vienkārši tāpat atsvaidzinoties, veldzējot slāpes. Manuprāt, iepazīt un atklāt jaunas garšas ir viena no lieliskākajām dzīves baudām. Prozīt!

Kur var iegādāties Jūsu sidru?


Laura:
Tā kā esam vairumtirdzniecības uzņēmums, strādājam ar veikaliem, restorāniem un kafejnīcām. Vietas, kur var iegādāties mūsu produkciju atradīsiet mūsu mājas lapā www.sidrs.lv, kā arī dažas interesantas ēdienu receptes, kurās izmantots sidrs un kalvadoss. Ja esat iecienījuši mūsu produkciju, nekautrējaties pieprasīt to sev tuvākajos veikalos. Mēs esam atvērti sadarbībai! Tuvākajā nākotnē mēs plānojam vēl vairāk paplašināt mūsu sortimenta klāstu un priecēt Latvijas cilvēkus ar jauniem, interesantiem dzērieniem. Jauku vasaru!

Receptes.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu