Garšīgs palīgs cīņā ar gripu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: receptes.lv

Piesātināts vistas buljons – kas var būt labāks novārdzinātam ar gripu organismam vai tam, kas tikko noķēris vīrusu. Garšīgākais buljons sanāk no kaulainas vistas, vai mēs to saucam par zupas vistu. Tādu zilu (bez jokiem) vistu var nopirkt no lauksaimniekiem vai tirgū. Apsviilini to no visām pusēm, liec katlā ar aukstu ūdeni, pievieno šķipsniņu sāls. Tad liec katlu uz lielas uguns un vāri nosmeļot putas tik ilgi, kamēr putas pārstāj parādīties. Tad pievieno notīrītu burkānu un sīpolu, buntīti pētersīļu, selerijas kātu, pāris timiāna zariņus. Vēl var pievienot jebkurus citus dārzeņus, kas garšo – tas nav obligāti, bet būs labi! Samazini uguni un vāri buljonu 2 stundas. Tad buljonu izkās caur sietu. Šajā buljonā var novārīt makaronus, bet var pasniegt arī tāpat – lielās buljonu krūzēs ar zaļumiem un grauzdiniem.

Vistas buljons

Foto: Receptes.lv

Gripas epidēmijā pats nepatīkamākais ir tas, ka vīruss mēdz atgriezties – cilvēki mēdz slimot divas un pat trīs reizes pēc kartās. Tāpēc ķiplokus tradicionāli iesaka pediatri un terapeiti imunitātes stiprināšanai. Nav obligāti tie jāēd svaigi pa piecām galviņām dienā, to var pa bišķim pievienot karstiem un aukstiem ēdieniem. To pašu var teikt arī par sīpoliem – ja vēl nezini ne vienu no vairāk kā 30 sīpolzupu receptēm, tad ir īstais laiks tās apgūt!

Sīpolu zupa Annijas virtuvē

Foto: Receptes.lv

Neaizmirsti par citrusaugļiem – ēd apelsīnus, greipfrūtus, mandarīnus. Pamēģini greipfrūtam uzkaisīt vaniļas cukuru – raksturīgais rūgtums pārvēršas par ļoti interesantu detaļu. Pievieno citrusus salātiem, piem, salātu lapas no paciņas sajauc ar lielos gabalos sagrieztu apelsīnu, pārlej ar olīveļļu un svaigi spiestu citrona sulu, pēc garšas pievieno sāli un svaigi maltus piparus, samaisi un pa virsu liec grilētu vistas fileju. Pievieno svaigi spiestu citrusu sulu smūtījiem un kokteiļiem. Tuvajos Austrumos ēstuvēs ir pieņemts izspiest citrona šķēli šķīvī ar vistas-makaronu zupu un tas uzlabo zupas garšu. Iesakām izmēģināt!

Seleriju, lapu salāti ar apelsīnu

Foto: Receptes.lv

Ja tev ir dzērveņu vai brūkleņu krājumi, tad pienācis īstais laiks likt tos lietā. Uzvāri ogu morsu, pievieno medu un dzer uz veselību. Iesakam arī pagatavot no dzērvenēm mērci un pasniegt to pie gaļas vai vistas: amerikāņi gatavo to Pateicības dienā, bet tas nenozīmē, ka citās dienās tas ir mazāk garšīgs vai veselīgs.

Dzērveņu morss

Foto: Receptes.lv

Augstāk minētais medus – vēl viens gadiem pārbaudītis ārstniecisks produkts. Šis padoms gan mazliet iekavēts, bet iestājoties aukstam laikam katru rītu jāapēd vienu medus karotīti un jāizdzer tējas tasi ar citronu, un tad lielākā daļa slimību tev vairs nedraud. Lūk tāda tautas homeopātija. Šī noteikuma plus ir tajā, ka tas strādā un ir pietiekami garšīgi! Mīnus – tas ir jādara katru rītu, bez izņēmumiem un galu galā tēja ar medu var vienkārši apnikt.

Ingvera tēja ar citronu un medu

Foto: Receptes.lv

Un tagad mazliet par produktiem, kuri neapnīk nekad un nevienam – šokolāde, čili pipari un banāni.

Šokolāde un čili pipari uzlabo garastāvokli, ne pa velti visi meksikāņi tādi jautrīši. Bez tam, gan svaigā veidā, gan kaltētā, čili pipari velnišķīgi stiprina imunitāti. Un atšķirībā no ķiplokiem un sīpoliem, tie nerada nepatīkamus aromātus. Iesakam gatavošanas procesā izmantot ne tikai svaigu piparu, bet arī dažādus garšvielu maisījumus, piem. taizemiešu karija pastu (tā mēdz būt zaļa, dzeltena un sarkana, zaļa ir āsāka) un indiešu karija pulveri.

Šokolādes, čili un apelsīnu kūka

Foto: Receptes.lv

Banāni – galvenais magnija avots dabā. Kāds sakars tam ar gripu? Tieša sakara te nav, bet magnija trūkums organismā pastiprina stresu, kas gripas gadījumā ir pilnīgi lieki. Ēd vismaz divus banānus dienā un dzīve kļūs vieglāka!

Banānu rausis

Foto: Receptes.lv

Un pēdējais produkts, par kuru gripas epidēmijas konekstā nevar nepieminēt – piens. Visas pasaules tautas saaukstēšanās gadījumā dzer karstu pienu ar dažādām piedevām. Īri un skoti dzer pienu pievienojot pāris (un pat vairāk) viskija karotes, meksikāņi – pievieno pa šķipsniņai vaniļas un kanēļa, mēs – ar medu un sviestu. Nevaram neieteikt izmēģināt visus šos veidus pēc kārtas.

Karsts piens ar medu

Foto: Receptes.lv


Un esiet veseli!

Autors: Bonappetit.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu