Ieteikumi veselīgam gadam

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Janvāris ir laiks, kad cilvēki visā pasaulē sev dod jaunus solījumus – atmest kādu sliktu ieradumu vai kā citādi mainīt savu dzīvi uz labo pusi. Visbiežākie šāda veida solījumi ir saistīti ar veselīgāku dzīvesveidu – atmest smēķēšanu, vairāk nodarboties ar sportu vai uzsākt diētu. Parasti gan Jaunā gada labie nodomi tiek aizmirsti jau pāris nedēļu laikā. Lai pārliecinātos, ka tu spēsi sekot saviem nodomiem vairāk nekā tikai pāris dienu, esi reālāks pašu mērķu  formulēšanā. 

 Mērķus var uzstādīt vienā dienā, bet realizēt tos var ar simtiem mazu solīšu visa gada laikā. Veikt mazas, bet efektīvas izmaiņas savas veselības uzlabošanai ir daudz reālāk sasniedzams mērķis un sniegs ilglaicīgu pozitīvu ietekmi uz tavu dzīvi.

Veselīgāku dzīvesveidu var sasniegt, veicot pat nelielas izmaiņas mūsu iecienītajās produktu sastāvdaļās. Sāc ar sava uztura pārbaudi: vai tas ir veselīgs?Vai tas iever visas uzturvielas, kas tavam organismam ir nepieciešamas?

Pārskatot savu uzturu, ir svarīgi nekļūt par upuri dažādiem ar uzturu un produktiem saistītiem mītiem. Viens no lielākajiem mītiem: tauki nav veselīga uztura sastāvdaļa. Kā liecina Millward Brown veiktais pētījums 16 pasaules valstīs, 38% cilvēku apstiprina, ka apzināti izvairās no produktiem, kas satur taukus. Cilvēki uzskata, ka vitamīni, minerālvielas, proteīni, šķiedrvielas un ogļhidrāti ir veselīga un sabalansēta uztura sastāvdaļa, tikai ne tauki[1].

Šāds apbalvojums ir ļoti tālu no patiesības. Patiesībā tauki mūsu organismam ir ļoti būtiski, jo gandrīz 30% mūsu ikdienas enerģijas būtu jāiegūst no taukiem.

Mūsu organisms uzņem pārtiku, ko mēs apēdam, un pārvērš to enerģijā, kas nepieciešama organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai. Veselīgā sabalansētā uzturā šo enerģiju organismam piegādā 3 galvenās uzturvielu grupas: ogļhidrāti, proteīni, kā arī tauki. Tauki ir ļoti nozīmīgi A, D un E vitamīnu absorbēšanai organismā (ne par velti, piem., burkānu sulai mēdz piepilināt pilienu eļļas). Tāpat tauki palīdz matiem un ādai būt veselīgiem, kā arī darbojas kā enerģijas uzglabātājs.

Daži tauku veidi ir ne tikai labi, tie ir neaizvietojami.

Neaizvietojamajām taukskābēm (pārtikas produktu marķējumos tās parasti apzīmē: poli-nepiesātinātās taukskābes) ir vairākas ļoti nozīmīgas un vērtīgas īpašības. Tās ir īpaši nozīmīgas šūnu augšanai un attīstībai, tāpat arī normālai galvas smadzeņu darbībai un mentālajai attīstībai.Vēl varāk, tām ir ļoti pozitīva ietekme uz sirds veselību, jo tās pozitīvi ietekmē holesterīna līmeni asinīs, tādējādi samazinot sirdslēkmju un insulta risku.

Mūsu organismam neaizvietojamās taukskābes ir nepieciešamas katru dienu. Organisms pats šīs taukskābes neražo, tāpēc vienīgais veids kā pie tām tikt ir ar uzturu. Neaizvietojamās taukskābes nav grūti iekļaut mūsu ikdienas uzturā – jāizvēlas vairāk to produktu, kas gatavoti no augu eļļām, nevis no dzīvnieku taukiem.

Dzīvnieku tauki kā sviests vai speķis satur ļoti daudz neveselīgo piesātināto taukskābju. Kā pierādījuši dažādi pētījumi, piesātinātās taukskābes negatīvi ietekmē holesterīna līmeni, kas var novest pie sirds slimībām.[2]

Lai palielinātu veselīgo taukskābju uzņemšanu ikdienā, nav nepieciešams pilnībā mainīt tavus uztura paradumus un atteikties no ēdieniem, kas tev garšo. Vienkārši aizstāj pilntauku piena(piemēram, treknie sieri) un gaļas produktus ar liesākiem produktiem, savukārt gatavošanai cieto tauku kā speķis vietā lieto rapšu vai saulespuķu eļļu. Un sviesta vietā uz maizes smērē margarīnu, jo tas ir gatavots no augu eļļām un nodrošina tevi ar ikdienā nepieciešamo neaizvietojamo taukskābju daudzumu.

Izdari savu izvēli par veselīgāku dzīvesveidu, bet nemoki sevi. Tas nekas, ja pāris reizes “paslīdēs kāja”. Tikai paturi prātā savu apņemšanos un atgriezies uz izvēlētā ceļa. Varbūt tu vari iesākt dienu ar gardu pilngraudu maizi un mīkstu margarīnu.

Lai veiktu jebkuras izmaiņas un sāktu gadu veselīgi, ir jāatrod pareizais sākuma punkts. Vienkāršāk varētu sākt ar sava uztura izpēti, noskaidrojot, kāda veida taukus tu ēd.

Sagatavoja: Unilever, Hill and Knowlton Latvia

[1]Avots: Millward Brown Study “Perception and insights on fats and fatty acids: knowledge of fat quality of the diet”.

[2] Jakobsen MU, O'Reilly EJ, Heitmann BL, Pereira MA, Bälter K, Fraser GE, Goldbourt U, Hallmans G, Knekt P, Liu S, Pietinen P, Spiegelman D, Stevens J, Virtamo J, Willett WC, Ascherio A. Major types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort studies. Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1425-32.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu