Gatavošanas prieks un burvība, jaunradīšanas sajūsma un garda iznākuma baudīšana :) Gandrīz ikviens ar ko tādu ir saskāries. Tomēr ne visi esam profesionāli pavāri, kā arī zinoši kulināri. Kāds sevi sauks par svētdienas gatavotāju, kāds par gurmānu, bet vēl kāds par degustētāju. Lai arī kādas katram būtu zināšanas, vietā būs teiciens: “Atkārtošana – zināšanu māte!” :) Ja nu kādā receptē ir minēts gatavošanas veids, kurš Tev piemirsies vai varbūt nav bijis zināms, tad zemāk atradīsi mazu špikerīti – ĒDIENA GATAVOŠANAS PAŅĒMIENI. Receptes.lv šefpavārs Grāpītis
Ja esi aizmirsis ēdiena gatavošanas veidus, šeit špikeris!
DEGLAZĒŠANA
Kārtīgi apceptai gaļai vai dārzeņiem pielej šķidrumu, lai atdalītu pie pannas piecepušās produktu daļiņas un pagatavotu mērci.
GRAUZDĒŠANA
Paņēmiens, ar kuru uz straujas uguns un tiešā kontaktā ar karstuma avotu – bez šķidruma un taukvielām – atraisa aromātus un rūgtvielas, piemēram, riekstiem, kafijas pupiņām.
Depositphotos.com
Depositphotos.com
KARAMELIZĒŠANA
Cukuru bez taukvielām sakarsē, izkausē un pēc vajadzības apbrūnina, lai atraisītu karameļu aromātu. Izmanto, ne tikai saldajos ēdienos.
STRAUJA ATDZESĒŠANA
Dārzeņu termiskās apstrādes strauja apturēšana, tos aplejot vai iemērcot ledainā ūdenī. Palīdz saglabāt krāsu un kraukšķīgumu.
FLAMBĒŠANA
Efektīga tādu ēdienu aizdedzināšana, kas pārlieti ar stipru alkoholu (piem., degvīns, rums). Rada papildu grauzdējuma vai karameļu aromātu.
Depositphotos.com
Depositphotos.com
BLENDERĒŠANA
Lielākoties vārītu produktu sasmalcināšana biezenī. Visbiežāk tiek izmantots blenderis, bet noder arī sietiņi, stampas u. c. Klasisks piemērs – kartupeļu biezenis.
Depositphotos.com
Depositphotos.com
MARINĒŠANA
Gaļas, zivs, kā arī dārzeņu turēšana pikantā, bieži vien skābā šķidrumā, lai uzlabotu produkta garšu un padarītu produktu mīkstāku.
IZKĀŠANA
Zupas, mērces un tamlīdzīgus ēdienus izkāš caur sietu, marli vai caurduri, lai atdalītu dārzeņus (no kuriem izvārījies viss labums) sēklas vai kunkuļus.
Depositphotos.com
Depositphotos.com
ŪDENS PELDE
Ar 90 grādu karstu ūdeni pildīts trauks (bieži – katliņš), kurā ielikts vēl viens trauks (bieži - bļoda). Paņēmiens saudzīgai gatavošanai, šokolādes kausēšanai, krēmu putošanai.
Avots: "Pavārskola. Mācāmies gatavot soli pa solim" Zvaigzne ABC