Kāpēc nav droši karstu ēdienu maisīt ar plastmasas piederumiem?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Lāpstiņas, karotes, standziņas - iespējams, ka tev tādu karstumizturīgu plastmasas rīku virtuves atvilktnē ir daudz. Tie ir droši un pateicīgi īpašu pārklājumu pannām un katliem, bet kā ar veselību?

Katrā virtuvē agrāk bija trauki no nerūsējošā tērauda. Tad parādījās teflona pannas un metāla virtuves piederumi tika aizsūtīti pensijā, aizstājot tos ar koku un plastmasu. Kā izrādījās, tā ir reāla problēma.

Vācu zinātnieki no Vācijas Federālās universitātes, apkopojot ziņojumu par pārtikas nekaitīgumu, izdeva stingru brīdinājumu: ir jāatsakās no plastmasas trauku lietošanas. Fakts ir tāds, ka sildot, plastmasa sāk izdalīt toksiskas vielas. Tās nonāk pārtikā un pēc tam mūsu ķermenī. Lai sāktu toksīnu izdalīšanās process, temperatūra ir diezgan maza, apmēram 70 grādi. Bet mēs bieži maisām vārošu ēdienu.

Daudzi plastmasas virtuves piederumi ir izgatavoti no sintētiskiem materiāliem, pateicoties kuriem karotes, lāpstiņas un lāpstiņas var izturēt augstu temperatūru. Šie materiāli satur daudz kaitīgu toksīnu. Šīs vielas ietekmē veselību no dažādiem aspektiem. Pētījumi ar dzīvniekiem parādīja, ka “plastisko” toksīnu iedarbība palielina audzēju risku aknās, aizkuņģa dziedzerī un ietekmē auglību. Starp citu, tieši plastmasas daudzuma palielināšanās ēdiena gatavošanā ekspertiem asociējas ar vīriešu neauglības attīstību. Plastmasas daļiņas atrodam pat zīdaiņu asinīs, un tas ir patiešām biedējoši.

Savukārt, auksti plastmasas trauki un rīki ir pilnīgi droši - tu vari sajaukt salātus vai noņemt no pannas pagatavotu ēdienu.

Eksperti iesaka izmantot koka piederumus. Ja tie ir izgatavoti atbilstoši visām drošības prasībām, tie nekaitēs veselībai.  Jā, un arī īpašos gatavošanas trauku pārklājumus koks nebojā!

Lasi vēl:

Avots: Krasotka.postimees

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu