Mīti par saindēšanos ar ēdienu, vai esi tos dzirdējis?

Mīti par saindēšanos ar ēdienu, vai esi tos dzirdējis?

Kuram gan nepatīk gardi paēst. Bet esi uzmanīgs, jo daļa produktu ir rūpīgi jānomazgā, pareizi jāuzglabā, atbilstoši jāpagatavo, lai nerastos diskomforta sajūtas. Vai zini kādi mīti klejo par saindēšanos ar ēdienu? Skaidrojam un atklājam patiesību.

Mīts: saindējos ar pēdējo ēdienu, ko nesen apēdu

Fakts: Patiesībā, lai baktērija, kas izraisa saindēšanos attīstītos ir nepieciešams ilgāks laiks ar dažām stundām nebūs īsti gana. Tāpēc nesteidzies vainot nupat apēsto suši pusdienās. Pie vainas var būt arī iepriekšēā vakarā apēstais burgers vai olu salāti, ko pats gatavoji pirms divām dienām, bet nolēmi apēst vakar.

Mīts: jo vairāk balinātāja, jo mazāk baktēriju

Fakts: galvenā loma ir nevis izmantotajam līdzekļa daudzumam, bet gan pareizai tā izmantošanai. Tev jābūt drošam, ka līdzeklis ir ticis uz visām virsmas vietām, kuru tīri, lai nav tā, ka no nenotīrītās platības baktērijas pārnes uz tīrajām, tikai tpc, ka esi ko aizmirsis. 

Mīts: veselība nevar sākt streikot no dārzeņiem un augļiem, kurus pasargā miza

Fakts: Muļķības! Gan apelsīns, gan gurķis, kuru ieskauj miza, pat pēc tā notīrīšanas var kaitēt tavam organismam. Svarīgi ir gan augļus, gan dārzeņus iepriekš rūpīgi  nomazgāt, jo ja tas netiek izdarīts, brīdī, kad tu mizo augli/dārzeni, ar roku un naža palīzību, baktērijas tiek nogādātas uz ēdamo daļu. Uzmanību - nemazgā augļus ar ziepēm - tās nav tam paredzētas. 

Mīts: gaļas nomazgāšan atbrīvo to no baktērijām

Fakts: Aizmirsti! Lai arī sākotnēji varētu šķist, ka vistas gaļas noskalošana pirms gatavošanas atbrīvos to no baktērijām, sekas ir gluži pretējas! Šļakatas, kas ieņem visu virtuvi mazgāšanas brīdī izplata arī baktērijas. Ja pēc tam visas šīs vietas nedezinficē, risks, ka šīs baktērijas nokļūs uz kāda cita ēdiena vai šķīvja ir augsts.

Mīts: ja atkārtoti uzsildīšu ēdienu, kas atstāts ilgu laiku istabas temperatūrā, radušās baktērijas tik iznīcinātas

Fakts: Ja vēlies riskēt ar savu pašsajūtu un saindēšanos, tad droši vari tā domāt. Ir vairākas baktērijas, kuras, ja reiz ir saradušās uz ēdiena, jo tas uzglabāts pēc pagatavošanas nepareizi, vairs nevar ar karstumu iznīcināt. Esi piesardzīgs - pagatavoto ēdienu uzglabē ledusskapī, slēgtos traukos un, ja kaut kas ir aizmirsies uz galda un tur bijis pārāk ilgi - izmet. Veselība ir svarīgāk!

Lasi vēl:

Avots: Thehealthy

Foto: Depositphotos

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Visi jaunumi

Recepšu izlases


Sezonālās receptes


Jaunumi

Visi jaunumi


Video receptes


Jaunumi

Visi jaunumi