Vai zini metodes, kā gatavot maltītes veselīgāk?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Organisma saņemto derīgo vielu daudzums ir atkarīgs no produktu gatavošanas metodēm, tāpēc ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizo produktu apstrādi to saglabāšanai. Izvēlies ēdienu gatavošanas veidus, kas tev ļaus ēst gan garšīgi, gan veselīgi!

Tvaicē!

Ēdiena gatavošana, izmantojot tvaiku, ir visieteicamākais veids, neatkarīgi, ko esi izlēmis gatavot - gaļu, dārzeņus, zivis. Šī metode ļauj saglabāt produktu vērtīgās īpašības. Tvaicētu ēdienu organismam ir vieglāk pārstrādāt, tas paliek sulīgs un netiek piesātināts ar papildus kalorijām.

Cep krāsnī!

Protams, nav runa par satīgajiem sacepumiem ar krējuma mērcēm un sieru. Bet, piemēram, gaļu, cepot kopā ar dārzeņiem speciālos traukos vai cepampannā, kas pārklāta ar foliju, tā uzsūks cepsies savā un dārzeņu sulā, šķidrums lieki neiztvaikos un gaļa nepaliks sausa. Šai gatavošanais metodei ir vēl kāds bonuss: ēdiens nav nemitīgi jāpieskata, 

Vāri!

Vārīšana ir visvienkāršākais un pieejamākais veids, kurā ir svarīgi ievērot precīzu gatavošanas laiku, lai nepārvārītu un nezaudētu visas ēdiena vērtīgās īpašības, jo jāatzīst fakts, ka termiskas apstrādes rezultātā daļa organismam labo vielu zūd. Vēl vārot parāk ilgi - ēdiens vienkārši kļūs nebaudāms. Šādi pagatavots ēdiens var būt ar zemāku kaloriju saturu, tāpēc ir organismam vieglāk pārstrādājams.

Foto: Depositphotos

Gatavo uz grila!

Šī gaļas un dārzeņu (arī zivju) gatavošanas metode ir ļoti ērta un vienkārša, īpaši, ja gaļa pirms cepšanas ir iemarinēta. Uz grila vari gatavot gan steikus, gan vistas un tītara gaļu, protams, arī cūkgaļu. 

Apcep uz sausas pannas!

Mūsdienīgas pannas ar teflona, keramikas, marmora, granīta un titāna pārklājumu ļauj viegli un ar minimāliem derīgo vielu zudumiem, bet pats galvenais - bez eļļas, gatavot ēdienu. Sausajā pannā lieliski var apcept dārzeņus, kā arī gaļas un zivis. Šāds gatavošanās veids aizņem vairāk laika, jo praktiski nevari atkāpties no plīts, bet ēdiena garša, kas pagatavota uz sausas pannas, iepriecinās.

Gatavo vakuumā!

Franču izgudrojums “sous-vide” ir unikāla ēdiena gatavošanas tehnoloģija vakuumā pastāvīgā temperatūrā – ir zināma jau sen, bet praktisku lietošanu ieguva XX gadsimta otrajā pusē. 1974. gadā restorāna Troisgros šefpavārs Žoržs Prats pirmo reizi sagatavoja "foie gras" jeb fuagrā vakuumā: pīļu aknas pilnībā saglabāja savu tekstūru un tomēr saglabājās neticami maiga. 

Foto: Depositphotos

Šis gatavošanas veids ir ļoti ietilpīgs, vidēji sākot no dīvām līdz pat vairākām dienām atsevišķos gadījumos. Produkti tiek ievietoti speciālā maisiņā, ar iekārtu tiek izsūkts viss gaiss un tas viss tiek ievietots ūdens traukā vai speciālā termostatā, kas ir spējīgs uzturēt vienmērīgu, zemu temperatūru (25-90 °C).

Metodes lielākā priekšrocība ir maksimāli dabīgā ēdiena garša un pilnīga vitamīnu un minerālvielu saglabāšana. Tomēr šai metodei ir arī kāds mīnuss - tehniskais nodrošīnājums, kas ir speciāli jāiegādājas.

Lasi vēl:

Avots: Food.inmyroom

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu