Kuri karstie dzērieni ir visveselīgākie un kāpēc?

Kuri karstie dzērieni ir visveselīgākie un kāpēc?

Laikam kļūstot vēsākam, arvien biežāk rodas vēlme pēc silta dzēriena, taču kādu dzērienu izvēlēties, lai tas būtu ne tikai garšīgs, bet arī vērtīgs veselībai? Iesakām karstos dzērienus rudens/ziemas sezonai un noskaidrojam par to labvēlīgo ietekmi organismā.

Karstie dzērieni ir lielisks veids, kā sasildīties un dabīgā veidā uzņemt vitamīnus, stiprināt imunitāti, pasargāt ķermeni no iekaisumiem, uzlabot matu struktūru un pat samazināt apetīti. Ieteicamā dienas deva ir aptuveni 2–4 glāzes. Dienā nevajadzētu izdzert vairāk par litru karsto dzērienu – lai arī tie pozitīvi ietekmē organisma darbību, jāatceras, ka karsto dzērienu sastāvā ir saldinātāji, piemēram, medus, kas būtībā ir cukurs, un to ik dienas jāuzņem kontrolēta daudzumā,” stāsta farmaceite.

#1 Citronūdens

Karsts ūdens, citrons un medus ir viens no populārākajiem aukstās sezonas dzērieniem, un ne velti. Ikdienā lietojot citronūdeni ar medu, tas pasargās no infekciju saslimšanām, uzlabos vielmaiņu un palīdzēs izvadīt toksīnus. Citrons satur gan C vitamīnu, kas stiprina organisma imunitāti, gan aktīvās vielas, kas palīdz izdalīt žulti un līdz ar to veicina aknu darbību. Savukārt medum piemīt antibakteriālās īpašības, kas mazina vīrusu veidošanos risku.

Ziemas citronu un medus dzēriens

#2 Ingvers ar kanēli

Citronūdenim ar medu, pievienojot ingveru un kanēli, karstais dzēriens iegūst jaunas garšas un veselību spēcinošas īpašības. Ingvers piešķir papildu sildošu efektu, palīdz mazināt klepu, jo tas spēj atslābināt gludos elpceļu muskuļus, bet kanēlis palīdz regulēt cukura līmeni un līdz ar to mazina apetīti. Ja karstais dzēriens, kura sastāvā ir arī kanēlis, tiks dzerts no rīta tukšā dušā un vakarā pirms gulētiešanas, tas stimulēs vielmaiņu, turklāt pozitīvi ietekmēs matu stāvokli – ir pierādīts, ka kanēļa lietošana uzturā uzlabo matu struktūru.

Ingvera tēja ar citronu un medu

#3 Dzērveņu dzēriens

Siltais dzērveņu dzēriens jeb morss bieži tiek dēvēts par “superdzērienu”, ko gatavo no sastampātām un vārītām dzērvenēm, kā arī nedaudz cukura. Dzēriens satur C vitamīnu, ir spēcīgs antioksidants, lieliski cīnās ar brīvajiem radikāļiem, samazina nierakmeņu veidošanos, dezinficē urīnceļus, neļauj baktērijām pielipt pie to sieniņām, līdz ar to papildus pasargā arī no nepatīkamajiem urīnceļu iekaisumiem vēsajā un drēgnajā periodā.

Karstā dzērveņu sula

#4 Cidoniju dzēriens

Siltais cidoniju dzēriens tiek gatavots no cidonijām, kuras pārkaisot ar cukuru, izveidojas sīrups. Cidonijas mēdz dēvē par Latvijas citroniem – tās satur daudz C vitamīna, B grupas vitamīnus un šķiedrvielas, kas lieliski stimulē gremošanu. Šis dzēriens noteikti ieteicams brīžos, kad šķiet, ka “noķerts” vīruss.

Cidonijas ar cukuru

#5 Piens ar medu

Vecmāmiņas recepte – piens ar medu – joprojām aktuāla. Šāds dzēriens īpaši noderīgs būs klepus laikā, jo mīkstina un nomierina kakla gļotādu un mazina rīkles iekaisumu. Siltu pienu ar medu ieteicams dzert īsi pirms gulētiešanas – tas nomierina un nodrošina dziļāku miegu. Jāatceras gan, ka pienu nevajadzētu uzsildīt vairāk par 40C , lai medus nezaudētu savas ārstnieciskās īpašības.

Karsts piens ar medu

Ar receptēm un padomiem dalās aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte

Komentāri

Raimonds Bērziņš 21. novembris 20:55
Protams pienu nevajadzētu uzsildīt vairāk par 400C, pie tādas temperatūras sāk kust cinks!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties


Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes