Biete – galda karaliene

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Senajos laikos bietes skaitijās delikatese un bija peiejamas tikai turīgam ļaužu slānim. Taču šodien bietes ir pieejamas ikvienam un šajā rakstā pastāstīsim, dažus faktus par bietēm un to noderīgajām īpašībām.

Lapas un saknes

Senākos laikos galdā lika tikai biešu lapas, izmērcētas vīna un aso piparu maisījumā. Bet pašu sakni izmantoja zāļu gatavošanā. Biešu lapas satur daudz šķiedrvielas, minerālvielas, vitamīnus un organiskās skābes.

Virtuvē

Bietei jābūt ovālas formas, tumši sarkanā, bordo vai purpursarkanā krāsā, svars vidēji 0,5kg. Svarīgi, lai dārzenim nebūtu tādi kā baltie diedziņi – tas liecina par paaugstinātu nitrītu saturu.
Bietes būs sulīgākas, ja liksi vārīties tās jau vārošā ūdenī bez sāls. Ja vēlies, lai biete saglabā spilgtu krāsu, ūdenim pievieno mazliet cukura (uz 2l ūdens – 0,5 tējk.). Vāri bietes apsedzot katlu ar vāku.

Biešu salāti ar sieru un valriekstiem

Foto: Depositphotos.com

Galvenie bonusi

Bietes satur daudz joda, kurš atbild par labu atmiņu un uzmanības koncentrāciju. Tā ir bagāta ar dzelzi, kuras trūkums var izraisīt anēmiju un ar cinku, kurš regulē mūsu imunitāti. Vēl cinks normalizē aknu darbību, aizsargājot tās no toksīniem, paātrina metabolismu un palīdz kontrolēt svaru.
Tikai 70 ml biešu sulas paaugstina organisma izturību pret slodzi uz 16%.

Aptieciņa

Tev ir angīna? Sarīvē uz smalkas dārzeņu rīves vārītu bieti, izspied caur marli šķidrumu un ar šo sulu skalo kaklu trīs reizes dienā pēc ēdienreizes.
Sāp zobs? Pieliec pie smaganas plānu, svaigas bietes šķēlīti un paturi 10 minūtes – sāpes pāries, vai vismaz nebūs tik mokošas.
Sagriezies? Samitrini vates tamponu svaigi spiestā biešu sulā un nofiksē to uz pušuma ar plāksteri. Biete paātrina asins recēšanu un veicina brūces sadzīšanu.

Autors: Bonappetit.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu