Klepu pieņemts ārstēt ar medu un citronu, taču profesors Ellis Moris no Hālas Universitātes (Lielbritānija) rekomendē pievienot šim sarakstam arī šokolādi. Teobramīns – šokolādes sastāvā esošais alkoloīds – izrādijās efektīvāks par kodeīnu – pretklepus sīrupu populārāko sastāvdaļu.
Šokolāde kā zāles no klepus
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tikai 2 dienas bija nepieciešamas, lai mazinātu klepu un uzlabotu miegu pusei no 163 brīvprātīgajiem, otrai pusei atveseļošanas notika jau nākamajās pāris dienās. Šokolādē esošās vielas pārklāj nervu galus rīklē, kuri saaustēšanās gadījumā izraisa klepu.
Jau tuvākajā laikā zinātnieki sāks darbu pie pretklepus zāļu izstrādes, kuru sastāvā būs kakao pupiņas. Taču pagaidām var ārstēties ar šokolādi. Pēc profesora domām, karstā šokolāde nav labs ārstnieciskais līdzeklis, jo ļoti ātri virzās pa kaklu un nepaspēj saskarties ar nervu galiem. Daudz efektīvāk ir lēnām, gabaliņu pa gabaliņam, ēst tumšo šokolādi.
Autors: Bonappetit.lv