Pielāgojies gadalaikam - septiņi lieliski produkti ziemai

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: receptes.lv

Lai ziemas periodā nesaslimtu, neieslīgtu depresijā un nepieņemtos svarā, iekļauj savā ēdienkartē produktus, par kuriem mēs pastāstīsim zemāk, un samazini ziemas nepatikšanu risku līdz minimumam.

1. Trekna zivs

Ziemas periodā mums nepieciešams vairāk siltuma, tāpēc ēdienkartē iekļauj vairāk olbaltumvielu, nekā siltajā gadalaikā.
Zivs satur daudz proteīnu, kuri pārstrādājās labāk, nekā gaļā esošie. Trekna jūras zivs satur polinepiesātinātās taukskābes Omega-6, 9 un 3, kuri normalizē vielmaiņas procesus, paaugstina imunitāti un labvēlīgi ietekmē ādu un matus.
Padoms. Zivi tvaicē vai cep cepeškrāsnī – tādā veidā zivs saglabās savas labās īpašības, bet tu izvairīsies no liekām kalorijām cepamēlļā. Pasniegšanai piedevās izvēlies dārzeņus vai salātus.

Cepts lasis

Foto: Receptes.lv

2. Apelsīni ļoti sen atceļoja uz Eiropu no Ķinas. Tajos, kā jau jebkuros citrusaugļos, ļoti daudz C vitamīna. Turklāt, tas gandrīz pilnībā saglabājās augļos pateicoties biezai mizai. C vitamīns paaugstina kopējo tonusu un pretošanās infekcijām, cīnās ar brīviem radikāļiem, dāvā veselību un skaistumu ādai. Apelsīna šķiedras uzlabo sirds un asinsvadu darbību, samazinot “sliktā” holesterīna līmeni.

Apelsīnu un jogurta krēms

Foto: Receptes.lv

3. Rieksti – nepieciešamo “pareizo” tauku un E vitamīna dāsns avots.
Šīs vielas – ir tieši tas, kas nepieciešams ādai aukstajā laikā. Tie stimulē kolagēna un elastīna izstrādi, kas padara ādu jaunāku; nostiprina epidermisa lipīdu slāni, pasargājot ādu no stresiem, kas sasitīti ar krasu temperatūras maiņu un sauso gaisu no radiatoriem.

Rieksti sīrupa glazūrā

Foto: Receptes.lv

4. Sīpoli, ķiploķi un ingvers – nopietni cīnītāji ar vīrusiem, pa cik tiem ir spēcīgas antibakteriālas īpašības. Saaukstējies? Sauc palīgā šo trijnieku un slimošanas laiks samazināsies divreiz!

Rupjmaizes ķiploku grauzdiņi

Foto: Receptes.lv

5. Burkāni. Tie ir pilni ar labumiem! Paņemt kaut-vai vitamīnus: izņemot karotīnu (100g burkānu jau satur dienas normu), tajos ir B1, B2, B6, C, E, K, PP. A vitamīns īpaši nepieciešams acīm: ziemā dienas ir īsākas un acis izjūt paaugstinātu slodzi. Burkānu sastāvā vēl ir arī minerāli, kuri veicina asins un limfas attīrīšanos no toksīniem, kas palīdz visiem orgāniem saņemt vairāk skābekļa un uzturvielu. Tas nozīmē, ka uzlabojas pašsajūta un paaugstinās kopējais tonus. Un mums nedraud depresija!

Padoms. Burkāni zaudē 80% savu labo īpašību pie termiskas apstrādes. Ēd tos svaigus, dzer svaigi spiestu sulu, kurai pievieno mazliet taukvielu (saldo krējumu vai pāris pilienus olīveļļas) – tikai tā organismā pārstrādājās A vitamīns.

Apelsīnu un burkānu salāti

Foto: Receptes.lv

6. Hurma – satur daudz vitamīnu, sevišķi tā bagāta ar betakarotīnu (A vitamīna avots). Tāpēc šī oga (jā, hurma ir oga, nevis auglis) uzlabo redzi. Hurmā esošie minerāli stimulē elpošanas orgānu šunu atjaunošanos (bronhi, plaušas), kas ziemā ir īpaši svarīgi. Bet nikotīna skābe (PP vitamīns) hurmas sastāvā aktivizē seratonīna (prieka hormons) izstrādi, samazina nogurumu, uzmundrina un uzlabo garastāvokli.
Starp citu, jaunākie pētījumu liecina, ka hurma palīdz sakārtot arteriālo spiedienu.

Saldie augļu salāti

Foto: Receptes.lv

7. Āboli. Izvēlies ziemas šķirnes: tieši zaļajos, saldskābajos ābolos (piem. antonovka) līdz pat pavasarim saglabājās 80% vitamīnu. Bez tam, ābolu sēkliņas satur diezgan daudz joda un dzelzs, kas palīdzēs vieglāk pārciest aukstumu. Un, protams, āboli stimulē vielmaiņu, paaugstina hemoglobīna līmeni un imunitāti. Viens ābols dienā un nav jāiet pie daktera! 100g svaigu ābolu satur tikai 47kkal, bet cepti āboli – 66 kkal. Patīkams bonuss tiem, kas vēlas notievēt!

Raksta autors: Bonappetit.lv

Titulbilde: Depositphotos.com

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu