Daudzveidīgā gruzīnu virtuve "Tbilisoba" svētkos Rīgā!

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: receptes.lv

Tradicionāli oktobrī tiek svinēta “Tbilisoba” jeb Gruzijas galvaspilsētas Tbilisi dienas Rīgā. 20. oktobrī Gruzīnu restorānā “Alaverdi” Gruzijas vēstniecība Latvijā sadarbībā ar “Borjomi” rīkoja gruzīnu gastronomijas meistarklases. Pasākumā bija iespējams nogaršot gruzīnu šefpavāra pagatavotos visgardākos tradicionālos ēdienus - khinkali, khachapuri un churchela. Savukārt kopā ar maltīti ikviens varēja baudīt Gruzijas minerālūdeni “Borjomi” un gruzīnu vīnus, kas ir neatņemama daļa no gruzīnu virtuves. 

Foto: Receptes.lv
Foto: Receptes.lv

 “Tbilisoba” Latvijā norisinās jau otro gadu, un šo svētku mērķis ir iepazīstināt ar Gruzijas kultūras daudzveidību, tajā skaitā parādīt gruzīnu nacionālo virtuvi. Gruzīni visiem ir zināmi ne tikai ar izsmalcinātu vīnu, bet arī daudzveidīgo virtuvi, galda kultūru un viesmīlību. Gruzijas vēstniecība Latvijā piedāvāja iespēju viesiem piedalīties meistarklasē, kur gruzīnu šefpavārs Šota Mudžirišvili (Shota Mujirishvili) demonstrēja populārāko gruzīnu virtuves ēdienu pagatavošanas mākslu un ļāva izjust smalkās garšas nianses starp dažādajiem ēdieniem kopā ar Gruzijas minerālūdeni “Borjomi”. Savukārt par muzikālo baudījumu parūpējās viena no talantīgākajām gruzīnu dziedātājām – Cira Tolordava.

Foto: Receptes.lv

Gruzijas vēstnieks Teimurazs Džandžalija (Teimuraz Janjalia): "Man, kā Gruzijas vēstniekam Latvijā, ir patiess prieks, ka jau otro gadu Rīgā notiek "Tbilisoba" jeb Tbilisi dienas, kas ir vieni no iemīļotākajiem tradicionālajiem gruzīnu svētkiem. Esam priecīgi aicināt gan vietējos viesus, gan diplomātiskā korpusa pārstāvjus uz gruzīnu gastronomijas meistarklasi, jo gruzīnu virtuve ir izslavēta kā viena no labākajām virtuvēm pasaulē. Šogad īpašs pagodinājums ir, ka mūsu viesu vidū ir arī pasaulē slavenā gruzīnu pianiste Elisso Bolkvadze. Liels paldies mūsu atbalstītājiem par iespēju rīkot šos svētkus un ceram saglabāt šo tradīciju arī turpmāk."

Foto: Receptes.lv
Foto: Receptes.lv

“Tā ir sanācis, ka tieši “Borjomi” ir sava īpašā saikne ar šo svinību tradīcijām Gruzijā, jo minerālūdens nāk no šīs brīnišķīgās valsts, kas bagāta ar daudzām receptēm un īpaši gardiem ēdieniem. “Borjomi”, kā gastro-kultūras eksperts jau vairāk kā 125 gadus, ir ne tikai neatņemama gruzīnu tautas svētku mielasta sastāvdaļa, bet to pie ēdieniem ir iecienījuši arī Latvijas iedzīvotāji,” atzīmē minerālūdens ražotāja “IDS Borjomi” mārketinga menedžere Tatjana Rudiene.

Lai ikviens mājās varētu sajust, kāda ir gruzīnu ēdienu garša, piedāvājam vienkāršu recepti, lai pagatavotu vienu no tradicionālajiem ēdieniem - khinkali. Gadījumā, ja ēdiens ir izdevies ļoti garšīgs un to sanācis nogaršot mazliet vairāk kā gribētos, iesakām iedzert “Borjomi” minerālūdeni, lai varētu turpināt baudīt lielisko gruzīnu maltīti.

Khinkali

Foto: Receptes.lv
Khinkali ir pagatavots mīklas sainītis, kas pēc izskata ir līdzīgs lieliem, aromātiskiem pelmeņiem. Parasti tas tiek pildīts ar jēra, liellopa vai cūkgaļu un zaļumiem. Khinkali lielākoties ēd turot rokā aiz augšpusē esošās izveidotās “austiņas”, kura netiek ēsta. Sākumā khinkali nokožas, tad nobauda tur esošo sulu, un tad apēd visu pārējo. 
Par Borjomi: 
«Borjomi» ir dabīgs nātrija bikarbonātu saturošs minerālūdens, kas ar unikālo vulkāniskas izcelsmes minerālvielu sastāvu palīdz atbrīvoties no smaguma sajūtas un diskomforta pēc pārmērīga pārtikas daudzuma lietošanas vai neierastiem ēdieniem. To iegūst Gruzijā, Borjomi ielejā, kas atrodas Borjomi-Haragauli Nacionālajā parkā, un eksportē uz vairāk nekā 40 valstīm visā pasaulē, tostarp Latviju.
Papildu informācija: 
Ksenija Mirošņika
“Borjomi” komunikācijas konsultante
+371 28327243
ksenija.mirosnika@ogilvy.lv
KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu