Kāpēc ziemā nemitīgi gribas ēst?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Ir sajuūta, ka ziemas mēnešos vēderā izveidojas kāds melnais caurums, kura mistiski pazūd ēdiens, jo ko iekost gribas vidēji ik pēc divām līdz trīs stundām. Tam visam ir gluži vienkārši izskaidrojumi . Portālā "Food in my room" aprakstīti pieci iemesli.

Tiek tērēta enerģija, lai sasildītos

Lai uzturētu labu ķermeņa temperatūru, tas tērē vairāk enerģijas siltuma ražošanai. Atliek izjust ilgāku laiku vēsumu un arī bada sajūta neilgi pēc tam būs klāt. 

Kad ledusskapis tiek virināts biežāk kā ierasts, rodas bažas par figūru. Lai tai nekaitētu ieteikts ievērot vienu lietu - neļauj sev salt. Mode var pagaidīt, izvēlies siltus apģērbus. Arī virsdrēbēm ir milzīga nozīme - garākas jakas noteikti būs tieši laikā, lai lielāks ķermeņa laukums ir siltumā.

Bezmiegs

Dienas gaismas ziemas mēnešos ir izteikti mazāk un doties pie miera gribas agrāk, jo jau vairākas stundas ir dzīvots tumsā. Tas ir saistīts ar hormona melatonīna izstradāšanos, kas ir atbildīgs par miega un nomoda sinhronizēšanu. Šis hormons tiek sintezēts tumsā, tāpēc ziemā drūmuma, pelēcīguma un tumsas dēļ to sāk ražot ilgi pirms ierastā gulētiešanas laika. Tā rezultātā cilvēks lielāko dienas daļu jūtas miegains un saguris, bet naktī, traucētu bioritmu dēļ, pa gultu grozās un aizmigt nespēj Miega trūkums izraisa ne tikai depresiju un apātiju, bet arī hormona grelina (ghrelin) līmeņa paaugstināšanos, kas stimulē apetīti, un leptīna līmeņa pazemināšanos, no kura ir atkarīga sāta sajūta.

Kā ar to cīnīties? Naktsmiera laikā nodrošini telpā pilnīgu tumsu, bet vakaru un rītās stundas iededz vairāk gaismas, lai neklūtu pirms laika miegains. Svarīgi ir arī izmantot dienas gaišās stundas, kurās pēc iespējām ir jādodas svaigā gaisā.

Krāšanas režīms

Mūsu organismi ir gudrāki nekā mums varētu šķist. Līdz ar ziemas iestāšanos, tas intuitīvi cenšas veidot krājumus (arī tauku kārtiņu). Tieši tāpēc apetīte ir krietni lielāka, jo jāapēd ir tik, cik nepieciešams uz doto brīdi un vienmēr arī kas jāatliek rezervītei. Tāpēc ir svarīgi apzināties, ka šajos mēnešos visi diētas plāni var sagādāt lielāku piepūli kā līdz šim, jo organisms nav gatavs atteikties no savām rezervēm.

Lai cīnītos ar šo ziemas radīto organisma niķi, ieteicams vairāk sportot un piedomāt pie tā, kas atrodas uz tava šķīvja - baudi produktus, kas stimulē vielmaiņu un nav pārlieku bagāti ar kalorijām.

Ūdens trūkums

Laikā, kad nesvilina saule, slāpes mūs piemeklē pavisam reti. Daudzi var nodzīvot dienu bez glāzes ūdens. Bet ķermenis ūdeni vajag arī gada vēsajos mēnešos un pietiekamā apjomā. 

Iedraudzējies ar savu ķermeni, ja neilgi pēc maltīes tev jau atkal kārojas ko uzkost, izmēģini izdzert glāzi ūdens un kādu brīdi nogaidi, ja apetīte pazūd, tad tieši ūdens bijis tas, kas trūka.

Paaugstināts stresa stāvoklis

Saulaino dienu trūkuma dēļ, organisms cieš no D vitamīna deficīta. Tas, savukārt, ietekmē laimes hormona izsrādāšanos, kā rezultātā jūtam lielāku aizkaitinājumu, stresu. Pastiprināti jāpiedomā pie D vitamīna uzņemšanas un tam ir vairākas opcijas: vitamīni un arī ir produkti, kuros tas ir atrodams.

Neaizmirsti arī sevi iepriecināt pats - filmas, kas rada pozitīvas emocijas, atpūta ar tuviniekiem, viss, lai radītu pozitīvas emocijas.

Lasi vēl:

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu