Kuri Latvijas gardumi iekļauti ES Aizsargāto produktu reģistros?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: receptes.lv

Eiropas Savienības (ES) Aizsargāto produktu reģistros pašlaik iekļauti seši Latvijas produkti.

Sklandrausis, salināta rudzu rupjmaize, Carnikavas nēģi, Jāņu siers, Latvijas lielie pelēkie zirņi un Rucavas baltais sviests - produkti, kas iekļauti ES Aizsargāto produktu reģistrā, vēsta Zemkopības ministrija. Ministrija informē, ka patlaban norisinās arī Salacgrīvas nēģu reģistrēšanas process.

Pirms sešiem gadiem sklandrausis pirmais no Latvijas produktiem tika iekļauts ES garantēto tradicionālo īpatnību shēmā. Salināta rudzu rupjmaize sarakstā iekļauta 2014. gadā. Jāņu siers sarakstā tika iekļauts 2015. gadā. Jāpiebilst, ka patlaban tiek gatavots Rīgas melnā balzama pieteikums. 

Kā skaidro Zemkopības ministrija, ES jau kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem veiksmīgi darbojas Garantēto tradicionālo īpatnību, Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu un Aizsargātas cilmes vietas nosaukumu shēma.

Pārtikas kvalitātes shēmas galvenais mērķis ir veicināt kvalitatīvu vietējo produktu ražošanu un palīdzēt ražotājiem sniegt plašākai sabiedrībai informāciju par produktu īpašo kvalitāti, kas saistīta ar ģeogrāfisko apgabalu vai tradicionālo izcelsmi.

ES ir reģistrēti 59 garantēto tradicionālo īpatnību produkti, 656 aizsargātas cilmes vietas nosaukumi un 702 aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu produkti.

Lasi vēl:

Avots: TVNET

Foto Depositphotos

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu