Kā izskatās garšvielas, pirms nonāk tavā virtuvē? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos/pixabay

Vai zināji, ka melnie pipari sākumā ir zaļi? Un ķimenes zied skaisti ziliem ziediem? Iepazīsti pasauli no pavisam citas puses!

Melnie pipari

Piparus briedina vīteņaugs, kas var sasniegt pat 15 metru garumu. Augs zied nelieliem baltiem ziediem, no kuriem pēc tam veidojas attēlos redzamie augļi. Pēc tam tos izkaltē un vajadzības gadījumā samaļ.

Foto: Depositphotos/Pixabay

Ķimenes

Ķimenes ir viegli audzējams, aukstumizturīgs, gaismu un mitrumu mīlošs augs. Sēklas novāc, nesagaidot, kad tās nobriest uz auga. Tad tās novieto tumšā un sausā vietā, lai nogatavojas. Mazāk zināms fakts – kā garšvielu var izmantot ne tikai ķimeņu sēkliņas, bet arī jaunos lapu dzinumus. Tie satur A un C vitamīnu, kā arī tādas pašas ēteriskās eļļas kā sēkliņas.

Foto: shutterstock.com

Sinepes

Esi kādreiz aizdomājies, kāpēc sinepes ir dzeltenas? Tas tāpēc, ka sinepju ziedi un attiecīgi sēklas, kas no tiem attīstās, ir dzeltenā krāsā. Sēklas savāc un izkaltē. Sinepes lieto gan kulinārijā, gan medicīnā.

Foto: Depositphotos/Pixabay

Krustnagliņas

Krustnagliņas ir izžāvēti pumpuri no krustnagliņu koka. Koks pumpuro divas reizes gadā, turklāt ļoti bagātīgi, tāpēc garšvielas cena pasaulē ir tik zema.

Foto: Depositphotos/Pixabay

Vasabi

Visi, kuriem garšo suši, kaut reizi ir noprovējuši vasabi. Ne visi zina, ka to dažkārt mēdz saukt par Japānas mārrutku. Aug līdzīgi kā biete – virs zemes samērā nelielas lapas, zied baltiem ziediņiem un tā sakne pēcāk tiek pārstrādāta pastā vai pulverī. Augšanas vide – tumša un mitra, bet var ieaudzēt arī dārzā.

Foto: Depositphotos/Pixabay

Sezams

Sezama sēklas iegūst no auga, kurš zied baltiem vai viegli violetiem ziediem un kura augstums var sasniegt pat 2,5 metrus. Tajā izaug pākstis (3-5 cm garas), kurās atrodas simtiem sēklu. Sezams aug karstā un sausā klimatā. Lieliski pacieš sausumu.

Foto: Depositphotos/Pixabay

Muskatrieksts

Muskatrieksti aug kokā, kura augstums ir 10-12 metri. Garšvielu iegūst no tā augļiem, kuri vizuāli atgādina persiku. Kad auglis ir nogatavojies, tas sadalās uz pusēm, atklājot skatam vidū esošo kauliņu. Šos kauliņus savāc, izžāvē un sasmalcina pulverī.

Foto: Depositphotos/Pixabay

Safrāns

Tulkojumā no grieķu valodas nozīmē ‘šķiedra’ vai ‘diegs’. Vērtīgākā safrāna zieda daļa ir tā sarkanā - drīksna. Tā kā augs zied neilgu laiku, garšvielas cena ir ļoti augsta (apmēram 6000 EUR kilogramā)

Foto: Depositphotos/Pixabay

 

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu