Izslēgt no uztura vai nē: patiesība un mīti par glutēnu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Bezglutēna diētas ātri pārņem visu pasauli: pareiza uztura atbalstītāji aicina atbrīvoties no visiem pārtikas produktiem, kas satur lipekli. Vai glutēns tiešām ir tik kaitīgs un vai tas ir jāizslēdz no uztura? Skaidrojam patiesību un atbrīvojamies no mītiem!

PATIESĪBA: celiakija - ģenētiska slimība

Celiakija ir autoimūna slimība, kas izpaužas kā lipekļa nepanesamība. Pasaulē ir 40% cilvēku, kuros ir viens no 2 gēniem, kas liecina par glutēna nepanesību, tomēr tā klātbūtne organismā nenozīmē, ka cilvēkam noteikti attīstīsies celiakija.

MĪTS: glutēns ir kaitīgs tikai tiem, kuri cieš no celiakijas

Cilvēks var nebūt celiakijas slimnieks, bet viņam var būt izteikta jutība pret glutēnu, kas izpaužas kā vēdera uzpūšanās, zarnu un galvassāpes, hronisks nogurums, ekzēma un depresija. Ja glutēnu saturošu produktu lietošanai ir līdzīgi simptomi, ir jēga pārskatīt savu uzturu.

PATIESĪBA: uzturs bez glutēna veicina svara zaudēšanu

Pats lipeklis nav svara pieauguma iemesls. Svara zudums rodas tāpēc, ka diētās bez lipekļa tiek izslēgti tādi kaitīgi un kaloriju ēdieni kā "fast food",smalkmaizītes un deserti, brokastu pārslas, baltmaize, makaroni, veikalu mērces, pusfabrikāti un desas, saldējums.

Foto: Depositphotos

MĪTS: visi pārtikas produkti, kas satur lipekli, ir kaitīgi

Ja vien tev nav celiakija un jutīgums pret glutēnu, nav iemesla izslēgt no uztura veselīgās olbaltumvielas. Pilngraudu graudaugi, piemēram, rudzi un mieži, nodrošina organismu ar vērtīgām šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām. Bet pārtikas produkti, kas nesatur lipekli, gluži pretēji, ir kaitīgi: lai palielinātu viskozitāti, ražotāji dažreiz pievieno vairāk cukura, tauku un cietes tiem maizes izstrādājumiem, kas nesatur dabīgo lipekli.

PATIESĪBA: ja izslēdz no uztura glutēnu, var pieaugt svars

Neskatoties uz punktu, kas apgalvo, ka bezglutēna diētas palīz notievēt, atteikšanās no lipekļa nepārdomāti var veicināt arī svara pieaugumu. Fakts ir tāds, ka, atsakoties no produktiem ar glutēnu, cilvēks ir spiests tos aizstāt ar alternatīv am, bez lipekļa, bet augstāku kaloriju daudzumu. Tādos produktos bieži ir vairāk cukura, tauku un citādu palīgvielu, lai produktu varētu pagatavot. Turklāt bezglutēna pārtika var nebūt tik bagāta ar šķiedrvielām un barības vielām.

MĪTS: Uzturs bez glutēna nav pilnvērtīgs

Faktiski katram produktam, kas satur lipekli, var atrast veselīgu aizstājēju un veidot pilnīgu uzturu. Turklāt, cilvēks sāk atbildīgāk izturēties pret savu uzturu, izvēlēties veselīgus dabiskos produktus un garlaikotu ēdienu vietā apgūst jaunas, garšīgas receptes.

MĪTS: var diagnosticēt jutīgumu pret glutēnu

Medicīna var diagnosticēt tikai celiakiju vai alerģiju pret lipekli. Pārbaudīt, vai cilvēkam ir jutība pret glutēnu, var tikai eksperimentāli, novērojot ķermeņa reakciju uz noteiktiem produktiem.

Lasi vēl:

Avots: Goodhouse

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu