Tukšā dūšā asāks prāts: zinātnieki skaidro, kā bada sajūta ietekmē smadzenes

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Pastāv viedoklis, ka ar pilnu vēderu domas raisas labāk. Tomēr britu zinātnieki ir gatavi tam strīdēties pretī.

Pētījumi parādīja, ka bada stāvoklī smadzenes sāk ražot hormonu ghrelin, kas palielina nervu šūnu skaitu un stimulē garīgo aktivitāti.

Kā badošanās ietekmē smadzenes

Dzīvnieku un cilvēku uzvedības pamatmehānismi ir ļoti līdzīgi: pēc sātīgām vakariņām gan vieni, gan otri vēlas atpūsties un gulēt. Tas notiek tāpēc, ka kuņģa-zarnu trakts, piepildīts ar pārtiku, daļu šķidruma izvelk no smadzeņu šūnām, lai pārtika tiktu sagremota labāk un ātrāk. Šajā laikā tiek aktivizēta autonomās nervu sistēmas parasimpātiskā daļa, kas ir atbildīga par pārtikas asimilāciju, un simpātiskā daļa, kas ir atbildīga par ēdiena iegūšanu (medībām) un jebkuru darbību, it atslābināta un “atpūšas”.

Bet, kad no bada sāk samazināties kuņģis, nav laika atpūsties - šeit pieslēdzas simpātiskā daļa un sāk meklēt veidus, kā iegūt ēdienu. Dzīvnieks dodas medībās, un cilvēks "iegūst mamutu" citā veidā - piemēram, dodas uz darbu. Jebkura darba veikšanai ir nepieciešama atjautība un noteiktas garīgās aktivitātes.

Protams, šī informācija nav nekāds jaunums. Tomēr pētījumu laikā, britu zinātnieki atklāja iepriekš nezināmu faktu: izrādās, ka intelektuālās stimulācijas procesā svarīga loma ir grelinam -  bada hormonam. Turklāt, šis hormons ietekmē smadzeņu darbību daudz vairāk nekā glikoze, kas baro nervu šūnas. Tādējādi zinātnieki ir atspēkojuši viedokli, ka garīgā aktivitāte samazinās līdz ar cukura trūkumu asinīs - gluži pretēji, tas ir pat pastiprināts bada hormona dēļ.

Ieguvums vai kaitējums

Bada priekšrocības ir zināmas kopš seniem laikiem: šamaņi, priesteri un mūki piešķīra garīgajā attīstībā lielu nozīmi spējai atteikties no pārtikas. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka jebkurš efekts var sniegt gan labumu, gan kaitējumu.. Šūnām, īpaši smadzeņu šūnām, ir nepieciešams uzturs, tāpēc pareizi būtu, ja šie badošanās, jeb tukšās dūšas posmi būtu īslaicīgi un pārmaiņus ar piesātinājuma periodiem. Tajā pašā laikā pilnīga atteikšanās no ēdiena ir bezjēdzīga - pietiek ar nelielu izsalkuma sajūtu, lai smadzenes sāktu strādāt pastiprinātā režīmā.

Lasi vēl:

Avots: Food.inmyroom

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu