Izrādās, kafija var kļūt par retu greznību. Vai esi gatavs no tās atteikties? (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: pixabay.com

Postošās klimata pārmaiņas tik ļoti negatīvi ietekmē kafijas ražošanu, ka dzēriens drīz varētu kļūt par retu greznību, brīdinājusi organizācija Fairtrade.

Ketrīna Deivida, Fairtrade komerciālo partnerattiecību vadītāja, norāda, ka ekstrēmas temperatūras, paaugstināts mitrums un kaitēkļi nelabvēlīgi ietekmē Peru Arabica pupiņu daudzumu un kvalitāti.

Šis fakts kopā ar to, ka piemērotā teritorija kafijas audzēšanai ir ļoti ierobežota (eksperti prognozē, ka līdz 2050. gadam gandrīz puse zemes, ko pašlaik izmanto kafijas audzēšanai, kļūs nelietojama), liek kafijas ražotājiem pievērsties citiem ienākumu avotiem, jo ir grūtības ar labu kafijas ražu, attiecīgi arī peļņu.

“Tagad, kad kafijas pieprasījums ir pieaudzis un tas ir ļoti populārs produkts, to iespējams ražot un pārdot ļoti dažādās cenu kategorijās. Es domāju, ja mēs tagad neinvestēsim, tad, ilgstošākā laika posmā, kafija varētu kļūt par greznību,” saka Deivida.

“Ja 50 procenti zemes, ko pašlaik izmanto kafijai, nebūs tam piemērotas līdz 2050. gadam, un kafijas audzētāji pametīs savas saimniecības, kafijas nebūs pietiekami, un mēs varētu, iespējams, nonākt līdz tādam punktam, kur kafija kļūst par augstākās kvalitātes produktu un pieejama tikai tiem, kas varēs atļauties to baudīt.”

Peru ziemeļos, pilsētā Tarapoto zemniekus tik smagi skārušas dabas katastrofas, ka daudzi atgriezušies pie kokas koka audzēšanas, kas ir kokaīna izejviela.

Kādā citu Peru reģionu skāra ekstrēmas lietusgāzes. Plūdi bija tik spēcīgi, ka vietējie iedzīvotāji satraucas, ka nākotnē šis reģions varētu kļūt pat neapdzīvojams.

Montero ielejas rajonā kafijas plantācijas piecus gadus atpakaļ skāra kāda lapu slimība, kuras dēļ joprojām raža nav pietiekoši laba. Šī slimība, kas saasinājās klimata pārmaiņu rezultātā, sedz lapas ar oranžiem putekļiem, liekot tām nokrist, apturot augu fotosintēzi.

Rezultātā, kafijas ražošanas apmēri tikai šajā reģionā vien ir sarukuši no 80% līdz 20%  pēdējā piecgadē.

Lasi vēl:

Avots: Independent.co.uk

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu